Србија и Балкан

Хрватски филм о геј партизанима

За филм "Атмосфера" Хрватски аудиовизуелни центар одвојио је око пола милиона евра
Хрватски филм о геј партизанимаwww.globallookpress.com © Andrea Ronchini

Сестре Анита (продуцент) и Ивона Јука (редитељка) стоје иза првог хрватског филма о геј партизанима који се управо снима у Загребу и на Крку.

Хрватски портал "Национал" је од неколико особа упућених у тематику и снимање остварења "Атмосфера" сазнао да се радња дешава 1957. године када се у политичком обрачуну с бившим партизанима злоупотреби информација о њиховој хомосексуалној сексуалној оријентацији. За сада је познато да су у глумачкој екипи Дадо Ћосић и Емир Хаџихафизбеговић.

Филм првобитног назива "Мој приватни ратни злочинац", сценаристе и редитељке Ивоне Јука, добио је од Хрватског аудиовизуелног центра (ХАВЦ) још у марту 2017. године око 3,7 милиона куна (скоро пола милиона евра), те је снимање морало да почне до краја 2022. како не би морали да врате додељена средства.

Пројекат је добио новац пошто је претходно четири пута одбијен на конкурсу ХАВЦ-а. Прво је филм требало да прикаже неколико епизода ратне свакодневице на дубровачком подручју у време Домовинског рата, те локалну фешту која се збива 25 година касније, да би потом иста тематика, о геј војницима, била "пребачена" у Други светски рат а филм добио нови назив "Атмосфера".

Када је "Национал" почетком 2018. писао о овом пројекту који је из петог покушаја прошао на конкурсу ХАВЦ-а, Ивона Јука је изјавила да "жели да направи херојску причу и да је занимају позитива и хуманост у рату који је одвратан".

image