Србија и Балкан

Хрватска прелази на евро: Куна одлази у историју

Психолози процењују да ће грађанима бити потребно око годину дана за привикавање на нову валуту, када је у питању навикавање на цене
Хрватска прелази на евро: Куна одлази у историју© Тanjug/AP Photo/Armin Durgut

У поноћ истиче рок до када грађани Хрватске могу плаћати у кунама, а више од 500 милиона новчаница и око 5.200 тона кованица отпремају се у машине за резање и топљење, пише Јутарњи лист.

Иако куне престају да буду средство плаћања и повлаче се из оптицаја, грађани ће моћи да их мењају за евре до краја године без накнаде и по фиксном курсу од 7,53450 у пословним банкама и пословницама Финансијске агенције "Фина" и Хрватске поште.

Накнада ће се, како наводи Танјуг, плаћати само у случају да се у једној трансакцији мења више од 100 новчаница и 100 кованица, наводи хрватски лист.

До 31. децембра ове године грађани ће моћи да прате цене производа и услуга у обе валуте, будући да закон обавезује све пословне субјекте да цене у еврима истичу већим, а у кунама мањим бројкама, због лакшег привикавања на нове износе и праћења да ли су трговци приликом конверзије испоштовали све законске и етичке одредбе.         

Психолози процењују да ће грађанима бити потребно око годину дана за привикавање на нову валуту, у смислу навикавања на цене у новим износима.

Искуство других земаља показује да прерачунавање цена у стару валуту остаје годинама у главама људи, као и утисак да је с новом валутом све скупље и да су смањени куповна моћ и животни стандард.

Од 1. јануара следеће године, посао замене валута преузеће Хрватска народна банка.

У централној банци новчанице куне моћи ће да се замене за евре без временског ограничења, а кованице годину од дана увођења еура, до 31. децембра 2025. године, извештава Јутарњи лист.

Хрватска влада је у јулу прошле године донела одлуку којом се 1. јануар 2023. одређује као датум увођења евра, утврђује фиксни курс конверзије од 7,53 куне за евро, као и датуми почетка и завршетка двојног оптицаја и двојног исказивања цена.