Србија и Балкан

Јевтић: Курти ће пре да се повуче са власти него да формира ЗСО

EU нема механизам утицаја на Куртија, како би га натерала да примени било какав договор, a Вашингтон игра кључну улогу у томе, истакао је председник општине Штрпце
Јевтић: Курти ће пре да се повуче са власти него да формира ЗСО© FOTO TANJUG/ STR/bs

Председник Општине Штрпце Далибор Јевтић рекао је данас да је виши саветник Стејт департмента Дерек Шоле поручио Аљбину Куртију да ће Заједница српских општина (ЗСО) бити формирана до пролећа, с њим или без њега.

"Нама је таква информација пренета на састанку са Шолеом и америчком делгацијом, али од Куртија не очекујем да ће то да уради и прибојавам се да ће поново доћи до неког инцидента, јер он када год нека таква порука дође из Вашингтона он на тај начин скреће пажњу са тога", рекао је Јевтић за Тањуг.

Истакао је да је јасно да Европска Унија (ЕУ ) нема механизама утицаја на Куртија, како би га натерала да примени било какав договор и да Вашингтон игра кључну улогу у томе.

Јевтић је додао да сви изасланици за КиМ мање-више разумеју да је проблем у Приштини и оценио како Курти не жели да остане упамћен по томе што је постигао неки договор са Србима, а посебно не по томе што им је дао нека права на КиМ.

"Мислим да Курти неће форморати ЗСО и да ће се, пре повући са власти него да испуни међународне обавезе Приштине", нагласио је Јевтић.

Он је рекао да код српског становништва у Штрпцу, после пуцања и физичког напада на српске младиће за Бадњи дан, постоје помешана осећања страха, пркоса и поноса.

"Али у суштини свакако да постоји забринутост грађана, што сам ја пренео у разговорима са представницима Кфора и Косовске полиције. Са друге стране, велико је неповерење у тзв. косовске институције. Ми смо упозоравали да овако нешто може да се догоди уколико се настави реторика Аљбина Куртија који нас назива криминалцима и терористима и да неко може  помислити да је у реду да пуца у Србе, јер пуца у терористе и криминалце и да за то неће бити осуђен", рекао је Јевтић.

Он је нагласио да се хапшењем човека који је пуцао на Србе не завршава проблем.

"Наратив који се појавио након хапшења починиоца овог покушаја убиства да је он то урадио у самоодбрани и да је херој, упозорава да смо далеко од тога да је хапшењем све завршено. Напротив, мора да се ради превентивно и то сам тражио од Кфора и тзв. косовске полиције", навео је Јевтић и додао је да је њихово присуство на терену последњих дана повећано, али је оценио да није ствар само у томе да се то присуство види, него и да се друге ствари промене.

"Највећа је одговорност на онима који шире такву реторику и политику мржње према једном народу. Ту је извор проблема и то међународна заједница мора да схвати, јер једино она може Куртију да каже да је доста било и да су резултати његове политике драстично увећан број инцидената", сматра он.

Оценио је како је једина добра вест која је проистекла из његових састанака са представницима тзв. косовске полиције то што је одређени број Срба из полицијске станице у Штрпцу распоређен на северу Косова.

Јевтић је рекао да је 6. јануар био јако тежак дан, јер су људи били пуни гнева због свега што се десило и да је било врло тешко држати ситуацију под контролом.

"Наш интерес је мир и зато ћемо се борити на демократски начин. Имали смо и велики протест 8. јануара, иако су неки желели да и тада буде инцидената и да се Срби оптуже, ми смо послали поруку мира и да нисмо ми ти који праве проблеме", рекао је Јевтић.

"Можда је у таквим тренуцима најлакше употребити запаљиву реторику говорима који ће некима пријати, али то раде неодговорни. Ми смо одговорни и ја видим колико је председник Вучић нападан због одлука да се криза на северу реши на миран начин и због уклањања барикада. Не знају да је председник урадио управо оно што сваки државник треба да уради, а то је да се обезбеди мир и живот", нагласио је Јевтић.

image