Србија и Балкан

Девета епизода "Локомотиве": Како је српска тробојка постала симбол отпора у Црној Гори

У новој епизоди подкаста, Марко Николић и Тиосав Пурић разговарали су са филозофом Николом Танасићем о значају јулијанског календара, српске заставе, прогонима и тортури којима је изложен српски народ на Косову и Метохији
Девета епизода "Локомотиве": Како је српска тробојка постала симбол отпора у Црној Гори

У првом делу емисије, Марко Николић и Тиосав Пурић су говорили о расту тензија у суседству Србије, "инцидентима" који су задесили српски народ на простору Косова и Метохије, прослави Дана Републике Српске, те о кризи на америчким универзитетима.

Са филозофом Николом Танасићем, аутори су разговарали о значају јулијанског календара, српске народне заставе и прогонима и тортури којима је изложен српски народ на Косову и Метохији.

Такође је било речи и о специфичном случају српске русофилије, тј. "српској русофилији на холивудски начин".

"Сви значајни догађаји српске историје до 20. века рачунати су по јулијанском календару. Тај календар и не служи другом него да буде сећање на те догађаје. Кад су били покољи на Бадњи дан, кад је била Митровданска офанзива, то све памтимо и захваљујући календару", казао је Танасић.

Он подсећа да имамо исламски или јеврејски календар, али да нико никада није честитао Јеврејима Хануку уз питање када ћете прећи на нормалан календар.

"Наметање ексклузивитета грегоријанског календара је политичка манипулација и треба је апсолутно игнорисати. А ако ћемо прећи на Миланковићев календар и фетишизовати математичку формулу у календару, онда опет треба очувати временску разлику старог календара коју нам је традиција оставила, везујући одређене догађаје за одређено доба године, и држати се оног што нам је остављено у аманет", изјавио је Танасић коментаришући прославу Српске нове године, коју Руси славе као Стару нову годину.

Додаје да је покоjни либијски лидер Муамер ел Гадафи тврдио да национална застава мора да буде довољно једноставна да је свака домаћица може у кући сашити.

"Пошто то данас звучи сексистички, ја волим да кажем да застава мора бити довољно једноставна да дете, на пример у Црној Гори, може да је нацрта и побегне пре него што дође полиција. И то се показало за време литија у Црној Гори, јер је у том тренутку националног пролећа симбол отпора постала стандардна српска тробојка", поручио је филозоф.

Када су видели да је враг однео шалу, како додаје, почели су да форсирају, и они који јесу и они који нису за српско национално јединство, заставу краља Николе, само да би постојала јасна визуална разлика између заставе Србије и заставе Црне Горе.

Подкаст "Локомотива" емитује се сваке суботе у 19 часова.

image