Србија и Балкан

Дачић: Почетком године још повлачења признања тзв. Косова

Очекујемо у првим недељама ове године да буде и десета земља која ће повући признање, а коју нисмо објавили, рекао је министар спољних послова
Дачић: Почетком године још повлачења признања тзв. Косова© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Србију и у Новој години очекује борба за територијални интегритет и суверенитет, најавио је министар спољних послова Ивица Дачић и додао да ће један од приоритета бити и наставак политике везане за повлачење признања Косова.

"Очекујемо првим недељама ове године да буде и десета земља која ће повучи признање, а коју нисмо објавили, рекао је Дачић за ТВ Прва.

Он је рекао да објављено 18 земаља које су повукле признање а до сада је било девет чија имена нису објављена, тако да би ово била десета, односно "то би била 28. земља која би повукла признање".

"То неће сигурно решити проблем али ствара неку политичку независност, да не зависимо од великих сила," рекао је он.

Додао је да уколико питање Косова дође пред УН оно може бити заустављено у Савету безбедности а да у Генералној скупштини не може бити изгласано пошто је потребна двотрећинска већина а Косово може да добије 83 гласа.

Српске црвене линије

Дачић је рекао да се зато притиска председник Александар Вучић јер, како је додао "знају шта су наше ‘црвене линије'".

Како је рекао, "црвена линија" Србије је да неће више да разговара о договореној Заједници српских општина, односно неће да разговара поново о већ договореним питанима, а друго је да неће пристати на то да незванично призна Косово тиме што ће сложити да се не противи чланству Косова у УН, односно ако би се Косово кандидовало да се Србија не противи.

"За нас је то апсолутно неприхватљиво и генерално имамо ту стабилну ситуацију", рекао је Дачић. Он је истакао да Србија има проблем у Европи јер је ту највећи број земаља признао Косово.

Такође је рекао да сада треба да разговара са Исландом који је председавајући Савета Европе, у настојању да пријем Приштине не стави на дневни ред те организације.

Он је навео да ће Србија уложити максималне напоре да буде дијалога и мира, али ће, наравно, како каже, свим силама бранити и животе и опстанак српског народа на КиМ.

"Надали смо се и надамо се да ће међународна заједница схватити да је највећи фактор нестабилности и највећа претња миру и стабилности у региону Аљбин Курти, односно политика Приштине, политика неиспуњавања ниједног међународног споразума од резолуције СБ УН 1244, па до Бриселског и Вашингтонског споразума", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да једнострани потези премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија доводе сваке недеље до нове теме за ескалацију сукоба на КиМ, оцењујући да је то покушај да се проблем Косова реши пречицом, односно путем примене силе и принципа "блицкрига".

Како даље објашњава, Курти жели протеривањем Срба са КиМ да реши и опште питање Косова, односно да дође до решења које би подразумевало међународно признање.

"У том смислу, све оно што се може очекивати у 2023. и који су највећи изазови су сведени на ту једну тему, тему из које све друго проистиче, и европске интеграције и односи са суседима и односи са великим силама”, објаснио је Дачић.

Он је рекао да је жеља за ову годину да завлада мир на ратишту у Украјини које је узроковало тектонске поремећаје на политичкој, економској и енергетској сцени.

На тај начин ће се, наводи Дачић, створити другачији услови за решавање неких других питања који су ближи, а то је питање европских интеграција, смањивање евентуалних притисака на Србију, као и двоструких стандарда када гледамо територијални интегритет Украјине и територијални интегритет Србије.

Санкције Русији - не мењамо став

Упитан да ли постоји могућност да Србија ипак уведе санкције Руској федерацији, Дачић је рекао да је политика Србије заснована на сопственим интересима.

"Нема ниједног разлога да променимо наш став да ћемо увођење санкција Русији процењивати у складу с нашим интересима. У овом тренутку то није наш интерес, јер се, поред економских, може штетно одразити и на политичку подршку када је питању Косово и Метохија", казао је он.

Дачић је поручио да ће политика државног руководства Србије бити усмерена ка будућности и европској перспективи, али уз заштиту националних и дражавних интереса.

image