Србија и Балкан

Курти: 'Тужилаштво' расписало међународне потернице за 18 Срба због Рачка

Иако је и Хашки трибунал одустао од оптужнице за Рачак, "тужилаштво" у Приштини расписује потернице за Србе
Курти: 'Тужилаштво' расписало међународне потернице за 18 Срба због РачкаGetty © Omer Messinger

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је тужилаштво тзв. Косова расписало међународне потернице за 18 Срба, осумњичених да су учествовали у догађајима у Рачку на данашњи дан 1999. године.

Курти је, на комеморативној академији поводом 24. годишњице догађаја у Рачку, рекао да је, позивајући се на изјаве 63 саслушана сведока и доказе Хашког трибунала, "косовско тужилаштво" расписало међународне потернице за 18 Срба који су наводно учествовали у тим догађајима.

Осврћући се на изјаве највиших званичника Србије да је "масакр у Рачку" измишљотина и фалсификат, Курти је поновио оптужбе да они који, како је навео, "негирају геноцид, сањају о његовом понављању".

Ове године навршава се 24 године од сукоба у селу Рачак, који су почели у ноћи између 14. и 15. јануара 1999. године, када су се сукобиле снаге безбедности тадашње СРЈ са припадницима тзв. Ослободилачке војске Косова.

Српска страна инсистира на томе да су тврдње Приштине о "масакру над цивилима" у Рачку чиста лаж и да је реч о сукобу са припадницима тзв. ОВК, док је Приштина тада тврдила, а и данас тврди, да је реч о "масакру недужних цивила".

Вокер вршио притисак 

Тадашња верификациона мисија ОЕБС-а, на челу са Вилијамом Вокером, за догађаје у Рачку оптужила је српске снаге безбедности, а тај догађај био је пресудан за доношење одлуке о бомбардовању СР Југославије.

Позната финска форензичарка Хелена Ранте, чији тим је истраживао случај Рачак, касније је изјављивала да је Вокер вршио притисак на њу приликом писања извештаја, истичући да мисли да је он очекивао да подржи његову интерпретацију.

Вокер је 2017. године у Рачку добио споменик.

"Случај Рачак" био је део оптужница против неколико високих званичника Савезне Републике Југославије, на челу са тадашњим председником Слободаном Милошевићем, али је тужилац одустао од тог дела оптужнице.

Истражни судија у случају "Рачак" Даница Маринковић изјавила је да је у Рачку дошло до сукоба тадашњих југословенских снага и тзв. ОВК и да су у том сукобу, како каже, погинули припадници терористичке организације.

"На основу доказа пронађених на месту догађаја и на основу судско - медицинског вештачења, а на основу узрока смрти код свих 40 тела које смо пронашли у џамији, закључак и данас стоји да је смрт код њих наступила од повреда нанетих из ватреног оружја из даљине и у седећем положају, што указује да није било никаквог масакра", навела је Маринковић.

image