Србија и Балкан

Милановић у Вуковару: Однос Србије према Русији легитиман, али не доприноси уласку у ЕУ

Европска унија по први пут у својој историји учествује у рату, изјавио је хрватски председник и додао да су санкције глупост и да се тиме ништа неће постићи
Милановић у Вуковару: Однос Србије према Русији легитиман, али не доприноси уласку у ЕУ© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARKO MRKONJIĆ

Србија мора знати да докле год диже оптужнице против хрватских генерала због догађаја на територији треће земље, неће имати хрватску подршку, изјавио је председник Хрватске Зоран Милановић у Вуковару на обележавању 25. годишњице завршетка процеса "мирне реинтеграције" хрватског Подунавља, коме нису присуствовали политички представници Срба.

"Ми то не можемо да толеришемо. То је минумум поверења у односима. Запад чека и отворен је", рекао је Милановић.

Милановић је изјавио да, иако је однос Србије према Русији легитиман, он не доприноси уласку у ЕУ. 

Председник Хрватске је изразио жаљење што на скупу нема политичких представника Срба, јер је, према његовим речима, "за било какав однос потребно двоје".

Милановић је позвао Србе да поштују хрватску државу и не говоре да је хрватска војно-полицијска акција "Олуја" била етничко чишћење.         

Милановић је одао признање за "мирну реинтеграцију", између осталих, и ратном председнику Хрватске Фрањи Туђману.

Званични Загреб "мирном реинтеграцијом хрватског Подунавља" означава процес повратка источне Славоније, Барање и западног Срема у уставно-правни поредак Хрватске.

Тај процес је завршен 15.јануара 1998. године.

Председник Хрватске је такође оптужио премијера те државе Андреја Пленковића за "олајавање" њега и саборских посланика у интервјуу француском медију, рекавши да је то "дно дна".

Пленковић је за канал "Франс 24" у суботу рекао да је одлука саборских посланика да Хрватска не учествује у мисији Европске уније за подршку украјинској војсци (ЕУМАМ) "историјски погрешан избор".

"Премијер потказује саборске посланике и председника у страном медију. Никад то нисам радио, не знам уопште ко то ради. То је дно дна. За дубље треба посебна опрема", рекао је Милановић новинарима у Вуковару.

Председник, који се раније више пута успротивио учешћу Хрватске у мисији, поновио је да је она "правно јако сумњива".

"Одлука је да ЕУ по први пут у својој историји учествује у рату. И то противно Уговору о функционисању ЕУ, јер он предвиђа искључиво мисије изван територија ЕУ", рекао је Милановић.

Поновио је да "Вашингтон и НАТО преко Украјине воде прокси (посредни) рат против Русије" и додао да не види сврху санкција против Москве.

"План не може бити да се макне Путин. План не могу бити санкције. Санкције су глупост и тиме нећемо ништа постићи. Нису ни Милошевића сломили санкцијама. Иду из рата у рат. А шта би требало да будем? Амерички роб?", рекао је Милановић.

Осудивши премијерове изјаве, Милановић је истакао да се "никада не сме олајавати своја земља и њени демократски представници пред другима" јер, како каже, тако пропадају нације.

image