Србија и Балкан

Билчик: Видим добру вољу Београда, требало би да је покаже и Приштина

Известилац Европског парламента за Србију изразио је незадовољство јер Србија није увела санкције Русији и поручио да би наша земља могла да "остане на крају воза који се креће"
Билчик: Видим добру вољу Београда, требало би да је покаже и Приштина© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Дијалог Београда и Приштине морају да "охрабре" лидери обе стране, евдидентно је доста добре воље у том процесу од стране Београда, исто требало да покаже и Приштина, навео је известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик за Танјуг.

Истакао је да је неопходно да се дође до споразума и компромисног решења. Према Билчику, обе стране морају да схвате да то није нешто где "један добија све", већ да сви морају да се посвете испуњењу , укључујући обавезу Приштине да формира ЗСО, а са друге стране Београд мора да испуни све друге договорене споразуме.

Према његовим речима сам процес дијалога тренутно показује "велики интензитет" јер се доста разговара, има доста састанака који су како јавни, тако и "иза сцене", али и да је битна посвећеност дијалогу.

Он истиче да је био шокиран када је чуо да се на Бадње вече "пуцало на два млада дечака на 'Косову' и да је само срећа спречила да не дође до најгорег и да нико не погине".

"Морамо да будемо сигурни да насиље нема своје место у односима Београда и Приштине без разлике колико су ти односи тешки. Морамо да се уверимо да насиље није решење колико год су тешки односи", рекао је Билчик.

Обрни-окрени исти захтев: Санкције Русији

Када се ради о процесу придруживања ЕУ, Билчик је казао да би Србија требало да испуни три кључне ствари да би напредовала према ЕУ - дијалог, реформе и усклађивање са ЕУ санкцијама против Русије.

"Кључне су три ствари које су у рукама српских партнера. А то су дијалог између Београда и Приштине у којем би требало да дође до напретка, затим реформе око којих смо ми спремни да радимо са српским партнерима на тешким питањима и социо-економским питањима. Треба да видимо прави план за енергетску транзицију зато што је то начин да Србија пресече своју зависност од Русије и ми смо спремни да ту помогнемо. Значи, реформе, реформе, реформе, то је кључно. И на крају, последње али веома важно, ми би хтели да Србија ради са нама у суочавању са 'руском агресијом'. Хтели би да видимо усклађивање Србије за европском спољном и безбедносном политиком и уискађивање са рестриктивним мерама против Русије и усклађивање Србије са другим политикама ЕУ као што су визе", рекао је Билчик који 26. јануара долази у дводневну посету Србији.

Како је додао "ако Србија не испуни кључне захтеве ЕУ, онда би могла да остане на крају воза који се креће".

На питање о томе што је Приштина аплицирала за чланство у ЕУ, Билчик каже да је од подношења захтева за чланство до уласка у Унију "веома веома дуг пут".

"Рекао сам да је прошла година добра за проширење. Апликација Приштине је могућност да проширење обухвати све на Западном Балкану. У том смислу власти у Приштини су искористили ту могућност, али морамо да сачекамо решење Европске комисије", рекао је он.

Појашњава да власти у Приштини врло блиско сарађују са ЕУ, не подржавају специјалну војну операцију у Украјини, што би Унија волела да види и код Београда.

"Мислим да су политичари у Приштини искористили прилику. Ми ћемо свакако да чекамо оцену ЕК. Али знамо и која је реалност. Да пет земаља ЕУ не признају 'Косово'. Ипак ЕУ, укључујући и ових пет држава, опредељена је за европску будућност региона", рекао је он и додао да сам процес од апликације до чланства може да траје деценију и дуже.

image