Србија и Балкан

Фајон за "Коху": ЕУ очекује компромис Београда и Приштине до априла

Дијалог мора да се настави и да се испуне сви договори, укључујући и формирање ЗСО, истакла је Фајон у интервјуу за приштинску "Коху"
Фајон за "Коху": ЕУ очекује компромис Београда и Приштине до априла© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Европска унија очекује да Београд и Приштина постигну компромис у дијалогу до априла ове године, када су заказани избори у општинама на северу Косова и Метохије, рекла је министарка спољних послова Словеније Тања Фајон за "Коху" .

"Веома је важно да немамо даљу ескалацију тензија. За нас и за целу европску заједницу веома је важно да видимо да су обе странке заиста посвећене проналажењу компромиса пре локалних избора у априлу. Битно је учинити све да се ситуација нормализује и дијалог који води Европска унија мора да се настави", навела је Фајон за "Коху".

Она је истакла да је од приштинских политичара добила уверње да су спремни да што пре отпочну разговоре на основу француско-немачког предлога.

Фајон је, међутим, додала да се од странака захтева и спровођење договора из претходног дијалога, укључујући и онај о формирању Заједнице српских општина.

"Дијалог мора да се настави и да се испуне сви договори, укључујући и формирање ЗСО. Ово је веома важно наредних недеља, месеци. Зато сам поновила ставове да власти 'Косова', и наравно Србије, морају да учине све да се ситуација нормализује и да не буде даље ескалације", рекла је Фајон.

Упитана о незваничним документима који говоре о подели и размени територија, који су раније објављивани и у Словенији, Фајон је рекла да су такве расправе опасне и против европских вредности.

"Важно је да 'Косово' и Србија финализују споразум, посебно Бриселски из 2013. године, који има много тачака које морају да се испуне. До избора нас дели неколико недеља и покушала сам да охрабрим, уверим 'косовске' власти да заиста воде рачуна о српским заједницама и општинама, како би се грађани осећали безбедно, како се не би плашили 'косовских' власти", навела је Фајон.

image