Србија и Балкан

Вучевић: Запад ЗСО види као добровољно ватрогасно друштво

У Бриселском споразуму су дефинисане ствари које би требало да се разраде кроз статут, ми не причамо о невладиној организацији, поручио министар одбране
Вучевић: Запад ЗСО види као добровољно ватрогасно друштво© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је да га брине што Запад Заједницу српских општина (ЗСО) види као неку невладину организацију, отприлике као "добровољно ватрогасно друштво".

Он је то рекао за "Јуроњуз Србија", одговарајући на питања о појачаном инсистирању Запада да се ЗСО формира, а што је и један од кључних захтева Београда.

"Брине ме када чујем да Фондација Фридрих Еберт пише статут ЗСО. Немачка невладина организација пише статут ЗСО, а не пишу Срби са КиМ", рекао је Вучевић.

Упитан ко треба да пише тај статут и да ли Београд већ има написан статут, он је рекао да Канцеларија за Косово и Метохију има капацитете, али да морају да се питају Срби са Косова.

"Није поента да се то формира да би се формирало. У Бриселском споразуму су дефинисане ствари које би требало да се разраде кроз статут, ми не причамо о невладиној организацији. ЗСО мора да има надлежности које су дефинисане кроз Бриселски споразум", казао је министар.

Он је додао да се пре свега инсистира на њиховим надлежностима по питању безбедности, структуре полицијских снага, судској надлежности, административним одлукама, извршној и законодавној власти.

Вучевић је говорио и о односу САД према Србији, као и о његовој ранијој изјави да је у последња три месеца по питању КиМ позиција САД била коректнија него неких европских држава, додајући да они нису напустили своју званичну политику и агенду у контексту независности "Косова" и да ту не треба да буде заблуде.

Министар је последњу кризу на КиМ оценио као веома напету и додао да је само један инцидент, онај у Штрпцу, могао да доведе до сукоба.

"Сва срећа да Стефан и Милош Стојановић у тој несрећи нису погинули. Када  погине једно дете - народ устане, или неко опали метак на косовску полицију, ови узврате, у том случају је незаустављиво", рекао је он.

Додао је да се нада да је Кфор способан да заштити Србе на КиМ и подсетио да они то гарантују.

На питање у каквим је Србија односима са Кфором, министар је рекао да су односи коректни и да је комуникација свакодневна.

image
VV inauguration
banner