Србија и Балкан

Вучевић: Међународни посредници Србији нису понудили ништа пријатно

Министар одбране о "понуди" међународних посредника
Вучевић: Међународни посредници Србији нису понудили ништа пријатно© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA/ bg

Министар одбране Милош Вучевић рекао је да су међународни посредници предочили председнику Александру Вучићу какве ће последице бити ако Србија не прихвати француско-немачки предлог решења питања Косова и Метохије.

Вучевић је, говорећи о говорећи о јучерашњем састанку Вучића са представницима ЕУ, САД, Француске, Немачке и Италије, рекао да Србију чекају велики изазови .

"Ништа се ту нама лепо не нуди, а очекују се тешке одлуке, како они виде да треба да буде конципирано у смислу формулисања тог споразума са неким перспективама које би требало да нас увере да нас чека боља будућност", рекао је Вучевић за РТС.

Поновио је да се није чуло ништа што је претерано добро, али и да то не значи да смо "нешто предали или одустали".

На питање да ли је на столу било ултиматума, Вучевић је навео да је председник врло прецизно рекао да му је предочено и да је добио податке и информације шта може да се деси ако Србија не буде довољно кооперативна.

"Претпостављам да су на сто ставили политичке и економске консеквенце за Србију, негативне. Да се само разумемо, они имају циљ да Приштину, ако не признамо званично као независну територију, односно оно што они дефинишу као 'Косово', а ми као покрајину Косово и Метохију, у најмању руку добије столицу у Уједињеним нацијама. То је неки процес који би требало да буде завршен, то тако виде представници који су јуче били у посети Београду", рекао је министар одбране.

Неповољна понуда

Додао је да је добро што смо чули да ниједна страна и међународна заједница не виде да је замрзнути конфликт нешто што би требало да траје неограничено, а и да смо после десет година поново чули да је Заједница српских општина нешто што мора да буде формирано.

"Јучерашњи дан, који је за многе породице био свечани дан због прославе и обележавања славе Светог Јована, био је много тежак за Србију, а пре свега за председника Републике, јер су ти разговори, односно тај ниво и начин који је он имао прво са амбасадорима СР Немачке из региона, а затим и са овом петорком је заиста нешто што није за пожелети и није му завидети што је морао то све да ради или да учествује или да носи на својим леђима, јер то је огроман притисак. Ја сам га видео јуче, он је заиста био и оптерећен и нерасположен, али је одлучан да брани Србију", навео је Вучевић.

Додао је да многи то виде као неку редовну ствар, али да све оно што се ставља на сто пред Србију није нешто што је јако повољно за нашу земљу.

Председник Србије најавио је да ће разговарати са члановима Владе, парламента и друштвеног сектора. Вучевић је оценио да је јако важно да се постигне консензус јер је то питање судбине наше државе.

"То је питање судбине дела територије наше државе, то је питање судбине дела грађана наше земље и свих грађана. То није питање само садашњости, то је пре свега питање будућности наше државе и свих њених грађана. Било би коректно, корисно, сврсисходно да имамо минимум консензуса у погледу политике и државних интереса по питању Косова и Метохије и свеукупне будућности државе Србије".

Он је навео да није сигуран да ли ће то бити постигнуто, али сматра да је добра и политички оправдана и логична ствар да председник позове све оне који су у неким сегментима доносиоци одлука или су представници грађана да се изјасне или да буду упознати са оним што је пред Србијом.

"Један човек изложен  је притисцима, зато што је цела држава изложена притисцима, а све оно што се дешавало и протеклих дана и недеља, и све оно што је било, изгледало је као нека баражна паљба или припрема за ову политичку офанзиву. Напади на породице, дискредитације, лажи по медијима, све се ради да некога обесхрабри, да га на неки начин политички дискредитује".

Поновио је да даје пуну подршку председнику и да то није питање идолопоклонства или наратива који се из формалних разлога подразумева, већ зато што су суштински тешки дани и политичке битке пред Србијом и да је ред да "сви станемо у ту линију фронта у заштиту државе".

Могућност конфликта

Говорећи о безбедносној ситуацији, Вучевић је рекао да је врло изазовна, зато што Приштина и даље користи сваку прилику да настави са низом провокативних потеза.

"Пратимо њихове активности, они и даље врше неке инфраструктурне радове на северу Косова и Метохије, покушавају да утврде своје положаје, специјалне, али и редовне косовске полицијске формације", навео је Вучевић.

Додао је да свакодневно прате ситуацију и да је то посао служби безбедности.

"Верујем да ћемо бити хладне главе, чиста срца и да ћемо бити довољно политички мудри да избегнемо сваки могући конфликт. Не зато што смо слабији или зато што се плашимо или зато што смо неодлучни, него зато што је политички, државни интерес Србије да избегне сваки конфликт."

image