Србија и Балкан

Човић: Европским предлогом о решавању косовског питања крши се Устав Србије

Цео тај предлог полази од свршеног чина. Од самог почетка је третман да имамо две државе, једна је Србија, једна је Косово, навео је Човић
Човић: Европским предлогом о решавању косовског питања крши се Устав Србије© Dusan Milenkovic/ATAImages

Некадашњи потпредседник Владе Србије и шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић је, говорећи о седници Владе и косовском питању, рекао Србија не може даприхвати ниједну од десет тачака из такозваног европског предлога за решавање питања Косова и Метохије, а да не промени сопствени устав.

"Цео тај предлог полази од свршеног чина. Од самог почетка је третман да имамо две државе, једна је Србија, једна је 'Косово'. Да ћемо испоштовати обележја", навео је Човић.

"Дошли смо до неког предлога, изашло је 10 тачака. Неки га зову Макрон-Шолцов предлог, а неки европски. Изгледа да је то неки усаглашен европски предлог, али не знам како је усаглашен кад пет европских земаља не признаје Косово", додао је Човић на телевзији "Пинк"

Према његовим речима, до сада није било ниједног споразума са Приштином, а да сењиме није гарантовао мир, док јереалност да се у јужној српској покрајини дешава све, само не мир.

Човић је подсетио да је јуче претучен српски дечак Лазар, јер како су рекли, није разумео шта му нападачи говоре на албанском.

"Суви До је паљен 17. марта 2004. године. Ништа се ту не мења, осим што Запад гура ове споразуме", оценио је Човић и додао да се у међувремену граде базе на Косову.

Човић је истакао и да се на Косову праве контејнерске базе у којима се смешта и РОСУ и такозване косовске безбедносне снаге.

"Ситуација је таква каква је и мислим да је ових пет емисара доста изричито дало предлоге. На нама је да се направи анализа, проучи. Добро је да се иде на Владу. На крају крајева имате и сагласност грађана. У ових десет тачака газе се црвене линије и Устав Србије", навео је Човић и додао да је за све то потребно јединство и хомогеност.

image
VV inauguration
banner