Србија и Балкан

Мелони: Проширење ЕУ на Балкан да буде приоритет

Циљ нам је будемо присутнији у овом делу Европе, поручила премијерка Италије
Мелони: Проширење ЕУ на Балкан да буде приоритет© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini, File

Проширење Европске уније на Балкан мора да буде приоритет, поручила је премијерка Италије Ђорђа Мелони и додала да ЕУ треба да развије нову визију према овом региону.

Она је истакла да је циљ њене владе да Италија буде присутнија на Балкану.

"Од нас то траже пријатељи региона. Лично сам то приметила на самиту у Тирани. Ми смо протагонисти у региону, али морамо да обновимо присуство и улажемо у стратешке секторе", рекла је Мелони на конференцији "Италија и Западни Балкан: Раст и интеграција".

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани додао је да је стабилност Балкана као региона фундаментално важна јер миграциони токови из Турске пролазе кроз Балкан.

"Стабилност значи могућност економског раста и присуства наших компанија. Већ смо били у Србији и на Косову како бисмо помогли око дијалога, а захваљујући присуству великог броја италијанских војника, верујем да можемо урадити позитивне ствари", рекао је Тајани.

Он је, такође, оценио да је потребно повећати присуство Италије на Западном Балкану како би регион постао део европског тржишта.

Италијански шеф дипломатије је истакао да су поред Русије и многи други заинтересовани за Балкан, те закључио да "зато Европа и Италија морају повећати присуство".

image
VV inauguration
banner