Србија и Балкан

Дачић: Први смо пружили руку Загребу, али нисам оптимиста

Морамо да се договарамо око питања која се тичу садашњости и будућности, а да ствари око прошлости решавамо на миран начин, поручио српски шеф дипломатије
Дачић: Први смо пружили руку Загребу, али нисам оптимиста© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/bs

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је Београд први пружио руку Загребу у жељи да нормализује односе двеју земаља, али да не зна, како је казао, колико ће то имати ефекта.

"Понели смо се веома одговорно у смислу порука које смо послали. Ми смо први пружили руку и видећемо како ће се даље одвијати", поручио је министар гостујући на ТВ Хепи.

Дачић је рекао да је званични Београд, у договору са Милорадом Пупавцем, искористио традиционални Божићни пријем Српског народног вијеће у Загребу у покушају да дође до дипломатског отопљавања односа са Хрватском.

"Мој задатак је био да пренесем поруку да, и поред свих међусобних разлика, морамо да се договарамо око питања која се тичу садашњости и будућности и да ствари око прошлости решавамо на миран и културан начин. Нисам баш оптимиста да ће тако да буде", поручио је Дачић.

Он је додао да је питање шта ко жели, али да он сматра да има много разлога да Београд и заједнички интерес.

"После пријема разговарао сам и са хрватским министром да њима у свему томе фали контекст. Требало би да обухватамо све оно што тишти нас, Први светски рат, Други светски рат, `Олују`. Наравно, свесни смо и онога што тишти Хрвате, а то су деведесете године, али ако већ желимо да радимо на томе, морамо да радимо на превазилажењу тих препрека за нормализацију односа", истакао је Дачић.

image