Србија и Балкан

Немачка фондација "Фридрих Еберт" променила име ЗСО?

Немци назвали Заједницу српских општина "Заједницом општина у `Републици Косово` у којима је заједница косовских Срба већина"
Немачка фондација "Фридрих Еберт" променила име ЗСО?© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Немачка Фондација "Фридрих Еберт" (ФЕС) најавила је да ће у понедељак, 30. јануара, објавити нацрт статута Заједнице српских општина, којој су преформулисали и назив у "Заједница општина у Републици 'Косово' у којима је заједница косовских Срба већина".

У званичном позиву на догађај, наводи се да је реч о презентацији статута "Асоцијације општина у Републици 'Косово', у којој је заједница косовских Срба већина", а који је, како се додаје, израђен у партнерству са Европским институтом за мир, преноси "Косово онлајн" писање албанских медија.

Фондација подсећа да су прошле године удружили снаге са Европским институтом за мир и организовали серију радионица "о нерешеним питањима између 'Косова' и Србије", кроз које су разговарали и бавили се најхитнијим питањима и изазовима у вези са имплементацијом првог споразума за нормализацију односа између Београда и Приштине, који је претходио изради статута.

Додају да је процес израде статута укључио консултације са стручњацима, академицима и професионалцима, који раде или учествују у Бриселском дијалогу.

"Зато, у високо политички инструментализованом окружењу, објављивање наше верзије нацрта треба посматрати више као полазну тачку за допринос заснован на доказима", наводи у саопштењу ове немачке фондације.

Истакли су да желе да подстакну јавну расправу и понуде препоруке о формирању ЗСО.

"Наш рад је био вођен само мотивацијом да допринесемо почетку значајне јавне расправе и да понудимо наше препоруке формиране кроз релевантну домаћу и међународну експертизу, као што смо то радили у прошлости о различитим политичким и друштвено-економским питањима", пише у саопштењу.

image
VV inauguration
banner