Србија и Балкан

Лајчак: Приштина ће од европског предлога имати само користи, ко га не прихвати изгубиће подршку ЕУ

Разговоре водимо одвојено са странама, али када их окупимо, очекујемо да прихвате план ЕУ, потпишу га и наравно спроведу, рекао је специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине
Лајчак: Приштина ће од европског предлога имати само користи, ко га не прихвати изгубиће подршку ЕУ© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је вечерас да предлог за нормализацију односа између Београда и Приштине, садржи 11 тачака, као и да су све верзије предлога објављене у медијима измишљотина.

"Било је промена, јер сам после првог излагања предлога посетио и Приштину и Београд. Разговарали смо и тражили коментаре, затим смо покушали да их уградимо у предлог. Врло јасно смо рекли да суштина предлога не може да се мења, јер је суштина сачињена са најбољим разумевањем како доћи до нормализације", навео је Лајчак.

Он је рекао и да је председник Србије Александар Вучић, говорећи о састанцима са европским изасланицима јасно изнео свој став.

"Волео бих да буде лако, али заиста је важно да смо на добром путу," рекао је он у разговору за телевизију Кљан Косова и додао да са Београдом и Приштином међународни преговарачи воде одвојене разговоре.

Како је додао међународни преговарачи не долазе са претњама или ултиматумима, јер је циљ да се постигне нормализација у односима Приштине и Београда, пренео је Танјуг.

Приштина ће од европског предлога имати само користи, навео је Лајчак, односно "њиме ништа не губи, а добија много".

Према његовим речима, са предлогом се не долази до "краја приче" , већ се наставља пут до "правно обавезујућег споразума".

Како је појаснио, предлог оставља нека питања нерешеним, али садржи решење за многе проблеме.

"Предлог је веома добар, даје много 'Косову', његовом статусу, односима са Србијом, међународном положају 'Косова', рекао бих максимално могуће у овом тренутку. Нећемо завршити са овим већ ћемо наставити до краја", рекао је Лајчак.

 Специјални изасланик ЕУ навео је да када обе стране буду казале да су спремне да прихвате европски предлог споразума, биће позване на заједнички састанак где ће договор бити формализован.

"Разговоре водимо одвојено са странама, али када их окупимо, наравно да очекујемо да прихвате план, потпишу га и наравно спроведу", поручио је Лајчак вечерас из Приштине.   

Лајчак је додао да уколико једна од страна одбије предлог споразума ЕУ, међународна заједница смањиће јој подршку, а повећати је другој страни, пренео је портал "Косово онлајн".

Према његовим речима, процес дијалога суштинска је мисија међународне заједнице и у великој мери је у њеном фокусу.

"Мисија прошлог петка је била заиста тешка, али САД, ЕУ и три земље не би дошле овамо узалуд", рекао је Лајчак.

image
VV inauguration
banner