Србија и Балкан

Посланик Бундестага: Вучић је у праву, могуће су последице ако не прихвати план за КиМ

Већ дуже време постоје појединци и одређене групе и који би најрадије, због тренутне ситуације и српског политичког уређења, ставили процес уласка Србије у ЕУ "на лед", указао је посланик Јосип Јуратовић
Посланик Бундестага: Вучић је у праву, могуће су последице ако не прихвати план за КиМ© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Посланик Бундестага Јосип Јуратовић изјавио је да је председник Србије Вучић у праву када каже да су могуће консеквенце у случају да не буде прихваћен план за КиМ, али истиче да се, "не ради о томе да се немачко-француски план мора прихватити, већ да треба постићи споразум кога ће се и једна и друга страна придржавати".

"Ако једна или обе стране блокирају компромис, онда постоји опасност да се деси управо то о чему господин Вучић говори", рекао је Јуратовић за Н1.

Он каже да већ дуже време постоје појединци и одређене групе и који би најрадије, због тренутне ситуације и српског политичког уређења, ставили процес уласка Србије у ЕУ "на лед".

"Нисам пријатељ тога, нити велика већина али група која то тражи све више добија на моћи у ситуацији када се не долази до решења", тврди Јуратовић.

Посланик Бундестага тврди да ће, ако се стварно процес уласка Србије у ЕУ стави "на лед", то имати консеквенце у финансијској помоћи а да ће инвеститори дуго размишљати да ли ће инвестирати у Србији.

Јуратовић понавља да је циљ Немачке и целе ЕУ стабилан Западни Балкан и истиче да сви актери, који су у процесу уласка у ЕУ, треба да се јасно одреде у ком правцу иду и истиче да се очекује од Србије да се солидарише са оном групом којој жели да припада.

image