Србија и Балкан

Амбасадор САД у Приштини заћутао: Имам много тога да кажем, али не сада

Џефри Ховенијер састаће се 31. јануара са политичким лидерима, приштинским званичницима, дипломатама и представницима цивилног друштва на КиМ, на дневном реду биће ЗСО
Амбасадор САД у Приштини заћутао: Имам много тога да кажем, али не садаGetty © Ferdi Limani

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер одбио је да говори о најновијим политичким дешавањима на Косову и Матохији, преноси "Репортери".

"Имам пуно тога да кажем следеће седмице", кратко је одговорио Ховенијер.

Наиме, амерички амабасадор у Приштини Џефри Ховенијер заказао је дебату о ЗСО за 31. јануар, а за коју су позив добили политички лидери, приштински званичници, дипломате, представници цивилног друштва на КиМ.

Ховенијерову иницијативу подржао је његов немачки колега Јорн Роде, који је јуче поручио и да је сагласан са Шолеом да је важно постићи напредак у дискусији о ЗСО.

"Наш циљ је да чујемо директно од различитих актера о њиховој посвећености ЗСО и подршци дијалогу између 'Косова' и Србије уз подршку Европске уније. Ову дискусију организујемо у складу са нашим дугорочним циљевима да унапредимо интеграцију 'Косова' у европске и евроатлантске структуре и као одраз нашег дугогодишњег пријатељства и подршке грађанима Косова", навели су из амбасаде у саопштењу.

Амбасадор Ховенијер учествовао је на међународној конференцији о сајбер сигурности "Сајбер ​​зеро".

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, који је присутан на конференцији, о синоћњем састанку са европским посредником у дијалогу Мирославом Лајчаком поручио је да"Приштина неће толерисати да ЗСО буде предуслов".

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак рекао је да је започео мисију састанка са земљама ЕУ које не признају КиМ, како би их убедио да прихвате предлог ЕУ за нормализацију односа између Београда и Приштине који садржи 11 тачака.

image