Србија и Балкан

Нова епизода подкаста "Локомотива" - гост Чедомир Антић: Споразум са тежином ултиматума

Зашто Западни тенкови поново јуришају на руске границе, каква смо до сада искуства имали са политиком ултиматума, је ли политика штапа једино што је преостало у рукама ЕУ према Србији, шта симболизује статуа демонесе у Њујорку и како изгледају "демократска" правила на Отвореном првенству Аустралије у тенису биле су теме у 11. епизоди подкаста "Локомотива"
Нова епизода подкаста "Локомотива" - гост Чедомир Антић: Споразум са тежином ултиматума

Гост емисије био је проф. др Чедомир Антић, историчар са којим су аутори емисије Тиосав Пурић и Марко Николић причали о новој књизи професора Антића "Републиканизам у Србији од 1804-1917", како ће се Србија позиционирати према предложеном француско-немачком споразуму, где води даље распламсавање сукоба у Украјини, као и да ли се актуелна криза може упоредити са Кримским ратом вођеним у 19. веку.

На Западу ништа ново; британски, немачки, амерички и француски тенкови биће испоручени Украјини. Паралелно са тим, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је да је Немачка у рату са Русијом и да је не интересује шта мисли немачки народ о слању оружија у Украјину. Чак ни "кризни менаџмент" немачке Владе није могао довољно хитро да одреагује колико се брзо вест проширила и угрозила немачке грађане чија је земља несувислом изјавом министарке спољних послова вербално објавила рат Русији.

У времену када европске земље које су вековима важиле за неутралне налазе у убрзаном процесу приступања НАТО-у, Србија се налази пред новим предложеним "споразумом" са тежином ултиматума. Французи, Немци и можда још по неки суфлери су се договорили како би требало да изгледају границе Србије.

"У току протеклих 30 година, силе Квинте - односно тај колективни Запад, не жели решење проблема, већ жели да господари проблемом. Њихова прва идеја била је да успоставе неки простор који се геополитички на Балкану не разликује од Хитлеровог простора - дакле једна недовршена Србија и младе националистичке државе око ње", рекао је проф. Антић коментаришући предложени споразум и окружење данашње Србије.

У подсвести европских политичара ипак има нешто што их подсећа на историјске догађаје и аналогију са некадашњим покушајима европских земаља да нападну Русију - тако је Жозеп Борељ, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност рекао да је апсурдно говорити да Русија губи рат и подсетио на Хитлеров и Наполеонов покушај освајања Русије.

Са друге стране, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине - Мирослав Лајчак изнео је у медије податак да се у поменутом француско-немачком споразуму налази једанаест тачака након чега долази до "краја приче".

Лајчаку би вероватно као још једном у низу представника љубитеља перверзног и егоистичног феномена "краја историје" било поучно да прочита објаву бившег председника САД Доналда Трампа у којој пише: ",Прво долазе тенкови, онда долазе нуклеарне бомбе. Завршите овај луди рат САДА. То је тако лако!".

Ако постоји неки начин да дође до краја историје, заљубљеници у тај концепт би требало да се подсете да то можда и није тако паметно решење.

Подкаст "Локомотива" емитује се сваке суботе у 19 часова.

image