Србија и Балкан

Владика Теодосије: Космет за нас није обична територија већ место завета и жртве

Када смо год по својој памети живели и радили, мимо онога што је Свети Сава дао за пример, када би заборавили Бога, увек смо се саплитали, тумарали и долазили у безизлазне ситуације, упозорио је епископ рашко-призренски
Владика Теодосије: Космет за нас није обична територија већ место завета и жртве© ATA Images, all rights reserved

За Србе, Косово и Метохија није само обична територија, географија, већ пре свега место завета и жртве, одакле се из наших светиња уздижемо пред царством небеским, поручио је на Светосавској академији у Бечу владика рашко-призренски Теодосије.

"Суочени у прошлости са веома тешким условим живота, страдањем, прогоном, остали смо верни Богу, јер смо своју веру доживљавали као верност путу који нам је оставио Свети Сава. Светосавски пут је тај који нас води у вечни живот и учи нас да можемо опстати на месту страдања само уз пуно поверење у Бога, а никако само у поверењу у себе и наше снаге", нагласио је епископ.

Владика Теодосије подсетио је на академији одржаној у организацији Српске православне општине Свети Сава у Бечу, на речи патријарха Павла да чинимо што до нас стоји, али да треба да знамо да на крају увек све бива како је божја воља.

"Будућим генерацијама треба да предамо чврсто уверење које је изрекао кнез Лазар - да је за малена земаљско царство, а небеско увек и довека. Таква вера и нада помогли су српском народу да опстане и остане на најсветијим просторима, обећаној земљи, освештаној молитвама и крвљу, Косову у Метохији", рекао је епископ рашко-призренски, а пренео је портал "Косово онлајн".

Истакао је да српски народ данас живи на светом Косову и Метохији и вером одржава завет Светом Сави.

"Косово и Метохија за нас нису само обична географија и територија, већ пре свега место завета, жртве, одакле се из наших светиња уздижемо пред царством небеском. Поверење у Бога никада не смемо да изгубимо, колико год тренутне спољашње околности изгледале тешке и безизлазне", истакао је он.

Додао је и да док год су Срби следили светосавски пут никада нису посртали, нити посустајали.

"Када смо год по својој памети живели и радили, мимо онога што је Свети Сава дао за пример, када би заборавили Бога, увек смо се саплитали, тумарали и долазили у безизлазне ситуације", упозорио је епископ Теодосије.

Он је рекао да, иако данас многи сматрају да смо у таквој, безизлазној ситуацији, то није тако.

"Знамо да ће Бог да нађе излаз како да изађемо из најновијих невоља које нас сналазе и окружују. Не смемо никада да заборавимо да су древни Јевреји увек страдали када су се првенствено уздали у земаљске савезнике и служили лажним боговима. И наш народ је у прошлости пролазио кроз тешка искушења. Неретко смо се уздали у разне земаљске савезнике, и зато смо често доживљавали велика страдања и невоље", указао је владика.

И данас, истиче, када смо по ко зна који пут под тешким околностима, у великој кризи која потреса цео свет треба да се вратимо Богу и светосавској вери.

"Наша вера никога не мрзи, свима прашта, учи нас да праштамо, уздамо се у бога. Тек тада можемо се надати да ће нам Бог помоћи. Сетимо се страдања нашег народа у Првом светском рату када су из Србије избегли и краљ и војска и нашли уточисте на Крфу. Да ли је тада ико могао да помисли да ће земља понижена, осиромашена и опустошена, моћи поново да стане на ноге. Тада су Срби пронашли у себи снагу и, као на крилима ветра, трчећи ослободили своју отаџбину. Донели слободу и себи и другим суседним народима", подвукао је владика Теодосије.

Истакао је да се цела промена од потпуног понижења и пада до победе и васкрсења Србије догодила за само три године.

Косово и Метохија, је наглашава, место завета, где су Срби крвљу и жртвама потврдили свој завет са Богом и у свакој генерацији га обнављали.

 

 

image