Србија и Балкан

Владика Теодосије позвао Приштину да одложи пререгистрацију

Епископ рашко-призренски апеловао на све грађане на северу Косова и Метохије да сачувају мир, уздржаност и присебност и да се за своја права боре достојанствено и хришћански
Владика Теодосије позвао Приштину да одложи пререгистрацијуwww.globallookpress.com © RUSSELLGORDON.NET

Епископ рашко-призренски Теодосије позвао је данас приштинске институције да прихвате предлог представника међународне заједнице да се питање регистарских таблица решава дијалогом надлежних страна у наредних десет месеци како би се избегла ескалација кризе и сачувао мир.

"Као епископ рашко-призренски са својим свештенством апелујем на косовске институције да прихвате једногласан предлог мисије Европске уније на Косову, амбасадора земаља Квинте и специјалног представника САД за Западни Балкан Габријела Ескобара да се избегне сваки вид конфронтације око регистрационих таблица и да се ово питање дијалогом надлежних страна уз међународну подршку решава у року од наредних десет месеци у складу са ранијим договорима у Бриселу или другим моделима који се договоре у дијалогу", навео је Теодосије, објављено је на сајту епархије.

Теодосије је упозорио да поводом ситуације у којој представници косовских институција инсистирају да сви грађани на Северу Косова изврше пререгистрацију својих возила на регистрационе таблице РКС и става огромне већине грађана српске националности да остану при постојећим регистрацијама прети озбиљна криза која може да доведе до озбиљног нарушавања јавног реда и мира, посебно у случају покушаја заплене возила.

"Ескалација ове кризе никоме није на корист и дубоко би угрозила напоре да грађани на овом простору живе у миру и поштовању без обзира на етничку припадност", указао је Теодосије.

Он је апеловао и на све грађане на северу Косова и Метохије да сачувају мир, уздржаност и присебност и да се за своја права боре достојанствено и хришћански и да не дају никакав повод онима који би желели да на било који начин испровоцирају или изазову насиље и тако угрозе живот, здравље и имовину било кога на овом простору.

Теодосије је навео да се од међународних представника очекује одговоран, мудар и одлучан приступ који би помогао да се ово питање решава у процесу дијалога и уз поштовање права и слобода свих грађана.

"Молимо се господу миротворце да на овим просторима буде сачуван мир и спремност за дијалог у складу са свим принципима који постоје у демократским друштвима, а нипошто уз демонстрацију и примену силе, претњама или не дао Бог, угрожавањем живота људи", поручио је Теодосије.

Приштина је одредила да рок за пререгистрацију таблица буде 31. октобра.

 

 

image