Србија и Балкан

Дачић и Цвијановић допутовали у Вашингтон на Молитвени доручак: Безбедност и економија у фокусу

Молитвени доручак се традиционално организује првог четвртка у фебруару и у заједничкој молитви окупља председника САД, чланове Конгреса, друге политичке представнике и госте из света
Дачић и Цвијановић допутовали у Вашингтон на Молитвени доручак: Безбедност и економија у фокусуwww.globallookpress.com © Julia Nikhinson - CNP/Consolidated News Photos

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић допутовао је у посету Сједињеним Америчким Државама, где ће присуствовати Молитвеном доручку. У радној посети САД истим поводом је и српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић. 

Како је најављено, Дачић ће се састати и са специјалним изаслаником Стејт департмента за западни Балкан Габријелом Ескобаром и вишим политичким саветником државног секретара САД Дереком Шолеом.

Планирани су састанци са америчким конгресменима и другим представницима иституција и организација у САД.

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, заједно са друга два члана Председништва, имала је састанак са главним замеником саветника за националну безбједност САД Џоном Фајнером и специјалном помоћницом председника директорком за Европу Савета за националну безбедност Амандом Слоут.

"Саговорнике смо упознали са политичком и безбедносном ситуацијом у БиХ, као и процесом имплементације изборних резултата на свим нивоима власти. Разговарали смо и о глобалним и регионалним изазовима, као и о потреби очувања енергетске безбедности у контексту сложених глобалних околности", навела је Цвијановићева на Инстаграму.

Такође се састала са амбасадорима Србије, Мађарске, Хрватске, Северне Македоније и БиХ у САД.

"Угодан, пријатељски разговор са амбасадорима Србије, Мађарске, Хрватске, Северне Македоније и БиХ у САД", саопштила је Цвијановићева.

Молитвени доручак има традицију дугу седам деценија. Читав догађај траје неколико дана и састоји се од бројних међународних активности којима присуствује готово 3.500 званичника из света, без обзира на расну, верску, националну или политичку припадност.

Централни догађај је доручак, који се сваке године одржава првог четвртка у фебруару, на којем су говорници председник САД-а и један гост чији се идентитет не открива до последњегтренутка. Други део програма резервисан је за билатералне састанке учесника са конгресменима, сенаторима, привредницима и званичницима из САД.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner