Србија и Балкан

Османијева на Исланду: Процесе пријема "Косова" у Савет Европе и дијалог посматрати одвојено

Тзв. Косово захтев за пријем у Савет Европе поднело је у мају 2022. године
Османијева на Исланду: Процесе пријема "Косова" у Савет Европе и дијалог посматрати одвојено© Predsednistvo KS

Председница тзв. Косова Вјоса Османи изјавила је у Рејкјавику, да није исправно повезивати процес пријема те самопроглашене државе у чланство Савета Европе и процес дијалога Београда и Приштине, већ да та два процеса треба посматрати одвојено.

Из кабинета Османијеве је саопштено да је на састанку с Катрин Јакобсдотир, премијерком Исланда, земље која председава Саветом Европе, оценила да би пријем "Косова" у ту организацију, за коју је захтев поднело у мају 2022. године, било "одраз достигнућа 'Косова' у спровођењу вредности демократије и људских права, о чему сведоче извештаји релевантних међународних организација".

"С обзиром да Исланд председава Саветом Европе, дискусије су се фокусирале на унапређење чланства 'Косова' у овој организацији, имајући у виду њен значај за основне слободе и права његових грађана", саопштено је из њеног кабинета.

Османи је, наводи се даље у саопштењу, истакла да је Исланд једна од првих држава која је признала "Косово", те да је важан партнер и савезник његовог народа.

"Османи цени сталну подршку Исланда чланству 'Косова' у међународним структурама, и изразила је спремност да интензивира међудржавну комуникацију како би се унапредио процес у вези са чланством у Савету Европе у наредним месецима", пише у саопштењу.

У разговору с премијерком Јакобсдотир, Османи је поменула "одлучност народа и институција 'Косова' да се учлани у НАТО и тражила подршку Исланда, као једне од држава-оснивача Северноатлантског савеза".

Османи и Јакобсдотир изразиле су и спремност да "продубе одличне односе у разним областима и да отворе нова поглавља сарадње две земље", закључује се у саопштењу.

image