Србија и Балкан

Скупштина усвојила Извештај о преговарачком процесу са Приштином

Након дводневне расправе, посебна седница посвећена Косову и Метохији закључена усвајањем Извештаја о преговарачком процесу са Приштином
Скупштина усвојила Извештај о преговарачком процесу са Приштином© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

На дневном реду посебне седнице Скупштине Србије био је Владин "Извештај о преговарачком процесу са институцијама привремене самоуправе у Приштини, од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2023".

Представљајући Извештај, председник Александар Вучић јуче је рекао да Србија неће дозволити улазак такозваног Косова у Уједињене нације, као и да је признање независности "Косова" црвене линије које Београд у преговорима с Приштином неће прећи.

"Ако дође до питања Косово у УН или не, за разлику од вас, за мене је Устав Србије - Свето писмо. Капитулација и предаја нису опција, знам шта ћу да учиним. Између свог останка на власти у мандату који ми је гарантован и Србије, изабраћу Србију", поручио је председник Србије.

Вучић је изнео и план од десет тачака о политици Србије у наредном периоду.

Расправа у Скупштини јуче је на моменте била бурна. Поједини посланици опозиције најпре су истакли транспаренте "не ултиматуму", узвикивали "издаја" и "Косово је срце Србије", а у једном тренутку су кренули ка месту на којем је седео Вучић. Реаговали су посланици Српске напредне странке, који су им се испречили на путу ка Вучићу, па је дошло до кошкања које је трајало неколико минута.

Неколико десетина грађана протестовало је испред Скупштине Србије захтевајући да парламент не подржи потписивање француско-немачког споразума, нити било којег другог, који би на било какав начин представљао признање самопроглашене независности Косова или му омогућио чланство у УН.

  • 3. феб 2023 • 21:49

    21:49

    Усвојен Извештај о преговарачком процесу са Приштином

    Седница је завршена усвајањем Извештаја о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2023. године, који је поднела Влада. 

    "За" је гласало 154 посланика. 

  • 21:33

    Србије је ваша држава, поручио председник Србима са КиМ

    "Биће доста притисака да се не поштује оно што је потписано у Бриселу", закључио је Вучић и додао да морамо бити спремни на не лака времена.

    Морамо да разумемо шта тражи Запад и мислим да ће Западу бити јасно да ће пораз Русије бити много тежи него што су размишљали пре пет или шест месеци, рекао је председник. 

    "Ја сам крив што нисмо увели санкције Русији, ја сам то предложио. Знао сам да је наше искуство са санкцијама веома лоше, а требао нам је и неко у Савету безбедности да нам помогне око КиМ. Цена није мала, знам", рекао је председник Србије. 

    Биће много тешких разговора и компромиса, али немам потребе да се заклињем било коме, осим својој земљи и народу којима сам се већ заклео на Уставу, рекао је Вучић на крају излагања и поручио Србима на КиМ да је Србија - њихова држава, иако многи тако не мисле. 

  • 21:28

    Вучић: Лично сам спречио да Косово уђе у Унеско

    Александар Вучић изјавио је да је лично обезбедио два гласа која су спречила да тзв. Косово буде примљено у Унеско.

    "То сам решио у личном разговору са Абе Шинзом и са Мађарима и успео да имамо два гласа више. А не неко други, него ја лично", казао је Вучић.

    Додао је и да не може да се сложи с посланицима који су рекли да "Албанци једва чекају повратак Србије и њених институција на КиМ".

    "Напротив, рекао бих да је њихова острашћеност на највишем нивоу. Никада није била тако велика и плашим се куда то може да доведе. Зато је важно да преговарамо, а не да се бусамо у прса", поручио је Вучић.

    Додао је да Албанци не желе на КиМ не само нас, већ ни оне Србе који су одувек живели тамо и да им је једини циљ да протерају све Србе са КиМ.

  • 20:33

    Марић (СНС): Преговори, али уз формирање ЗСО у складу са Бриселским споразумом

    Душан Марић, посланик СНС рекао је да Србија у вези с Косовом и Метохијом бира између лоших решења и нагласио да војни сценарио и замрзнути конфилт, за које се неки залажу, нису опција већ да само преостаје дипломатски сценарио.

    "Остају нам само преговори у покашају проналажења компромиса између српског и албанског народа, како не бисмо заоштравали односе за Западом и тиме угрозили стабилност и привреду Србију", рекао је Марић.

    Као трећи разлог навео је потребу прављења историјског компрамиса између два највећа народа на Балкану.

    "То морамо да направимо због наше и њихове деце, али уз услов да се примени оно што је већ договорено Бриселеским споразумом, пре свега да буде формирана Заједница српских општина, али не као 'коло српких сестара', као што жели Курти, него онако како је то договорио српски преговарачки тим у Бриселу", истакао је Марић.

  • 19:17

    Вучић: Безбедносне снаге тзв. Косова нису присутне на Северу Косова

    Тзв. Косовске снаге безбедности (КСБ) нису присутне на Северу Косова, "они долазе на Север Косова у униформама РОСУ, дођу њих неколико, сликају се и то је та неодговорна политика", каже Вучић. 

    Ипак, морамо да разговарамо и да идемо ка компромису, додаје. 

  • 18:45

    Вучић: Не покушавајте да изједначите положај Албанаца са југа Србије и Срба на КиМ

    Оно што је рекао посланик Шаип Камбери, то је политика Аљбина Куртија, рекао је председник Србије.

    Вучић је критиковао Камберијев покушај изједначавања положаја Албанаца са југа Србије и Срба на КиМ и додао да не могу да се пореде: 

    "Немојте да имате никаквих илузија по том питању", рекао је председник. 

    "Поносан сам што се ми, тамо где имамо власт, понашамо другачије, него ваш ментор", поручио је Вучић. 

  • 17:27

    Алексић (ЈС): Француско-немачки план је само преговарачки оквир

    Потребно нам је јединство у посебно осетљивом политичком тренутку, каже Загорка Алексић из Јединствене Србије. 

    Француско-немачки план је само преговарачки оквир, каже Алексић, а "чули смо да Србија не одустаје од чувања свог Устава". Потребно је да будемо јединствени, јер ће можда онда и међународна заједница другачије да разговара са нама. 

    Она је подсетила да је српска страна испунила све обавезе, а "косовска" ниједан. 

  • 16:35

    Дрецун: Пет земаља ЕУ је остало при свом ставу о КиМ

    Није тачно да су пет земаља ЕУ, које нису признале тзв. Косово, промениле свој став тиме што су прихватиле европски план за КиМ, каже Милован Дрецун. 

    Он подсећа на изјаве представника тих земаља да је то учињено са циљем да се спречи ескалација сукоба, али да је њихов став о КиМ остао непромењен. 

  • 16:32

    СДПС: Европски план је иновирани Бриселски споразум

    Европски план је иновирани Бриселски споразум, оценила је Сања Јефић Бранковић. Она каже да је Бриселски споразум достиугао максимум и да треба приступити неком другачијем споразуму.

    "Желим да верујем да овај план то јесте", рекла је Сања Јефић Бранковић.

  • 16:16

    Вучић рекао да је још један српски младић избоден на КиМ

    Председник Србије Александар Вучић рекао је, током скупштинске седнице, да је 20-огодишњи Бобан Ђузић из села Могиле, на територији општине Витина, избоден ножем у раме

    Он је пренео да су га избола двојица Албанаца и да је Ђузић задобио две убодне ране.

    Вучић је рекао да је ово резултат мржње коју режим Аљбина Куртија и његови медији промовишу против Срба.

    Указао је да се плаши да ће и на ово западни партнери реаговати са "обе стране".

    "Морамо да тражимо мир због свих ових људи", нагласио је Вучић.

image
VV inauguration
banner