Србија и Балкан

Фон Крамон: Нема ултиматума, али је много ствари на коцки, ако не прихватите француско-немачки план

Ултиматума за прихватање француско-немачког плана декларативно нема, али је ту, лебди у ваздуху све време, јер је, према речима европарламентарке, овај план, не план Берлина и Париза, већ читаве ЕУ, која је стала иза њега
Фон Крамон: Нема ултиматума, али је много ствари на коцки, ако не прихватите француско-немачки планwww.globallookpress.com © Thierry Monasse/dpa

Уколико Србија не прихвати француско-немачки план, много тога може да изгуби, иако, званичног ултиматума из ЕУ нема. Атмосфера унутар ЕУ према Србији променила се због става Београда према специјалној операцији у Украјини, навела је Виола фон Крамон, известилац за "Косово" у Европском парламенту у интервјуу за недељник "Време".

"Мислим да људи у Србији нису свесни колико је нарушена репутација земље коју сте тешко вратили након деведесетих. Због свега тога многи немачки инвеститори питају куда иде Србија, јер желе да улажу дугорочно у сигурно окружење. То је, наравно, јасно председнику Вучићу и без нашег предочавања", рекла је фон Крамон, коментаришући позиције Београда и Приштине у очима Запада након посете "велике петорке".

Према њеном мишљењу, преговарачка позиција Србије ослабила последњих  година. 

Након састанка са "великом петорком" председник Србије Александар Вучић навео је да се држави прети суочавање са свеобухватним мерама у економском смислу, који ће јој наштетити ако не прихвати француско-немачки план.

"У разговору са петорком у другој реченици ми је речено да морамо да прихватитимо план који је постао нови преговарачки оквир, ако га не прихватитимо суочићемо се са прекидом процеса европских интеграција, заустављањем а затим и повлачењем инвестиција и економским мерама које ће нанети штету Србији, то је поновљено три пута у разговору и сваки пут сам снажно реаговао", рекао је он.

Коментаришући ову изјаву фон Крамонова навела је да ултиматум да Београд прихвати француско-немачки план или ће приступни процес Европској унији бити стопиран, а Србији уведене санкције, заправо, не постоји. 

"Није било никаквих ултиматума, не могу да коментаришем сваки аспект састанка, јер нисам била присутна, али будите уверени да нисмо овде да постављамо ултиматуме. Западни представници су дошли у доброј вери да покрену ствари и понуде и Србији и 'Косову' пут напред", истакла је фон Крамон.

Међутим, иако званичних ултиматума, према њеним речима нема, "много је ствари на коцки и за Србију и за 'Косово' ако овај план пропадне", и ту се, објаснила је фон Крамон, не ради само о чланству у ЕУ, већ и о "целокупном односу Запада према обема странама". 

Дакле, ултиматума декларативно нема, али је ту, лебди у ваздуху све време, јер је, према речима европарламентарке, овај план, не план Берлина и Париза, већ читаве ЕУ, која је стала иза њега.

"То је предлог ЕУ јер цела Европска унија стоји иза њега, не само Париз и Берлин", навела је европарламентарка за "Време".

Није пропустила шансу да, иако тврди да према Србији нема негативне сентименте, нагласи како су, наводно, потези Приштине изнуђени притисцима Београда, наводећи најновија дешавања на Ким.

image
VV inauguration
banner