Србија и Балкан

Русија одобрила Србији отплату кредита у рубљама

Српска страна ће плаћања вршити у корист руске стране, наводи се у документу руске владе
Русија одобрила Србији отплату кредита у рубљамаwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Влада Руске Федерације одобрила је Србији да отплаћује руске кредите у рубљама и наложила потписивање међувладиног споразума у вези са тим, објављено је на руском званичном порталу правних информација.

"Сва плаћања, у складу са уговорима, српска страна врши у корист руске стране у руским рубљама", наводи се у званичном документу.

Одлука се односи на споразум о извозном кредиту вредном 800 милиона долара за модернизацију српске железнице који су 2013. године у Москви потписали министри финансија две земље, као и на кредит од 500 милиона долара за "програмску подршку буџету", потписан исте године.

Поред тих кредита, српска страна ће у рубљама исплаћивати преостала задужења која се тичу кредита из 2019. године (такође везани за железничку инфраструктуру), али и споразума о измирењу дуга из времена Југославије.

У документу руске владе напомиње се да је одлука донета како би се наставило развијање и јачање пријатељских односа Москве и Београда, те да се министарству финансија и спољних послова налаже да наведени протокол потпишу са српском страном. 

Након што је Запад увео антируске санкције услед украјинске кризе, Москва је појачала употребу националне валуте у односима са другим земљама, а истовремено је објављено да ће Русија спољни дуг плаћати у руској валути.

Да би примио наплату државног дуга у оригиналној валути, инвеститор ће морати да отвори рачуне у страној валути и рубљама у руској банци и изда упутства за продају девиза.

image
VV inauguration
banner