Србија и Балкан

Тахири о формирању ЗСО по жељи Приштине: Два услова и писменe гаранцијe Запада

Она је на Фејсбуку написала да је као главни преговарач успела да обезбеди такво писмо Федерике Могерини
Тахири о формирању ЗСО по жељи Приштине: Два услова и писменe гаранцијe Западаwww.globallookpress.com © Ye Pingfan/ZUMAPRESS.com

ЗСО не сме имати извршна овлашћења и не може имати трећи ниво власти на "Косову", захтеви су од којих бивша шефица преговарачког тима Приштине у дијалогу са Београдом, Едита Тахири, не би одступила. Она је због тога позвала премијера привремених институција тзв. Косова, Аљбина Куртија, да од међународних посредника потражи писмене гаранције за то.

Она је на Фејсбуку написала да је као главни преговарач успела да обезбеди такво писмо Федерике Могерини која је у то време била посредник ЕУ у дијалогу, а у ком је Могерини изнела управо таква уверавања о будућој ЗСО.

"Након прихватања формирања ЗСО, премијер Курти се не усуђује да јој да извршна овлашћења. Први корак је да тражи гарантно писмо од америчког и ЕУ посредника, Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака, којим ће они гарантовати да ЗСО неће имати извршна овлашћења и да неће бити трећи ниво власти на Косову. Такво писмо сам ја, као главни преговарач, успела да обезбедим од Могерини, као посредника ЕУ, у којем је она уверавала да ЗСО нема извршна овлашћења и да неће бити трећи ниво власти на Косову", написала је Тахири.

Бивша шефица преговарачког тима је и објавила писмо Федерике Могерини упућено тадашњем  премијеру Иси Мустафи. Она у писму наводи да за ЕУ, у складу са првим Споразумом и законима "Косова", даје гаранције за ЗСО по мери Приштине, коју они ни тада нису формирали упркос прихватању Бриселског споразума. 

image
VV inauguration
banner