Србија и Балкан

Невоље у рају? Градоначелник Прешева поднео кривичну пријаву против Националног савета Албанаца

Арифи је оптужио Национални савет Албанаца за проневеру новца из донација Приштине
Невоље у рају? Градоначелник Прешева поднео кривичну пријаву против Националног савета Албанацаwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti/ZUMAPRESS.com

Градоначелник општине Прешево Шћиприм Арифи поднео је данас кривичну пријаву Специјалном тужилаштву у Приштини против Националног савета Албанаца због злоупотребе средстава владе привремених приштинских институција.

Арифи тврди да је саветница премијера привремених приштинских институција Ардита Синани поделила 27 хиљада евра, а члан кабинета председника Партије за демократско деловање и народни посланик из Бујановца Шаип Камбери је добио чак 25 хиљада евра за свој портал, те је уверен да је намера представника приштинских институција да ојачају само једну странку у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Недавно је одлучено да ће у периоду од 60 дана Национални савет Албанаца водити председник и четири члана које изабере Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Након децембарских избора за чланове Националног савета Албанаца, странке, међутим, нису успеле да до истека законског рока саставе већину и изаберу председника, преноси портал "Бујановачке".

Највише гласова на изборима освојила је Партија за демократско деловање чију је листу предводио Рагми Мустафа, а који је претходне четири године водио савет, али су та странка и Алтернатива за промене добиле исти број мандата у Савету, по пет.

За већину је потребно осам гласова у НСА који има 15 чланова.

Покрет за демократски прогрес Шћиприма Муслијуа је са два мандата тражио председничко место, на шта ПДД као победник избора није пристала.

Како портал незванично сазнаје, два члана Демократске партије Нагипа Арифија, председника општине Бујановц, нису ни присуствовала седници.

Један од чланова НСА објаснио је за "Бујановачке" да Министарство решењем образује привремени орган управљања од чланова Националног савета, али водећи рачуна о заступљености изборних листа са којих су чланови Савета изабрани.

Такође, како каже, привремени орган имаће четири члана и председника, све њих бира министар Томислав Жигманов и они ће водити Савет 60 дана до нових избора.

Он је додао да је несхватљиво да су се сами Албанци овако "поиграли" са институцијом веома важном за њихову заједницу, водећи рачуна само о личним интересима, наводи портал.

image