Србија и Балкан

Еулекс: На северу Косова је и даље безбедносни вакуум

Мислим да је ово била најозбиљнија криза са којом се 'Косово' суочило у последњој деценији, рекао је шеф Еулекса
Еулекс: На северу Косова је и даље безбедносни вакуум© AP Photo/Franc Zhurda

Шеф Еулекса Ларс-Гунар Вигемарк истакао је да је ситуација на северу Косова још увек напета, изразивши забринутост због тога, преноси "Репортери".

"Мислим да је ово била најозбиљнија криза са којом се суочава 'Косово', посебно север Косова, у последњој деценији. Дошло је до веома напетог сукоба са барикадама", рекао је Вигемарк.

Он је рекао да је ситуација и даље нестабилна и упозорио да би криза могла лако да ескалира.

"Око 130 полицајаца из мисије ЕУ за владавину права, познате као Еулекс, и око 160 албанских полицајаца надгледају безбедност у тој области, укључујући и пешачке патроле, након што су сви представници етничких Срба дали оставке на своје функције у новембру. Али мислим да је важно не снижавати будност и веровати да ова криза није завршена. Лако може да ескалира. Сви то знамо, зато веома пажљиво пратимо ситуацију на терену. На северу Косова и даље постоји безбедносни вакуум", казао је Вигемарк.

Вигемарк је рекао и да је Еулекс повећао своје присуство.

"Утростручили смо наше присуство, укључујући и излазак из возила и вршење такозваних пешачких патрола, извиђања, како би локално становништво видело да смо ту, да будемо што видљивији и да покушамо да изградимо поверење у ситуацији у којој постоји недостатак поверења са свих страна, где локално становништво нема поверења у албански део Косовске полиције", рекао је он.

Вигемарк истиче да и Београд и Приштину треба охрабрити да заиста дају све од себе да се ситуација реши.

"И мислим да је и за 'Косово' и за Србију од суштинског значаја да идемо напред у смислу европских интеграција, које су сада потребније него икада када видимо шта се дешава у другим деловима Европе, видимо да то може донети нестабилност и раздор. И сви се надамо, наравно, да ће време таквог сукоба бити део прошлости овде у овом делу Европе", нагласио је Вигемарк.

image