Србија и Балкан

Косовски студенти најавили протестни марш због ЗСО

Очекујемо масовно учешће студената и грађана који ће се супротставити овом споразуму, најавили су у Приштини
Косовски студенти најавили протестни марш због ЗСОwww.globallookpress.com © Vedat Xhymshiti/ZUMAPRESS.com

Начелно прихватање "европског плана" за решење косовског питања после састанка премијера приштинских институција Аљбина Куртија са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, изазвало је негодовање у јужној српској покрајини.

Млади, пре свега студенти, најавили су протест за 15. фебруар у 16.00 сати у дворишту Народне библиотеке, на коме ће се супротставити формирању Заједници српских општина.

Један од њих, Денис Краснићи, противи се заједници општина са српском већином, јер је, према његовим речима, владајућа структура лоша и угрожава будућност тзв. Косова.

Он је у уторак за приштинске медије рекао да се студентски марш поклапа се са датумом оснивања Универзитета у Приштини, што је, како је оценио, "лепа симболика".

"То је једини разлог. Универзитет у Приштини је био и јесте симбол отпора злу које је претило нашој земљи, почев од протеста 1968, 1981. и 1997. године. Научили смо од наших предака да се одупремо и супротставимо лошим стварима", рекао је Краснићи за "Коха диторе".

Према његовим речима, није познато када ће се марш завршити, јер ће крај протеста зависити од броја учесника.

"Симболика датума је важна, прославићемо и годишњицу оснивања УП, али ћемо после подне протестовати и против ЗСО. Очекујемо масовно учешће студената и грађана који ће се супротставити овом споразуму", рекао је он.

Предуслов Београда за прихватање "Шолц-Макроновог" плана јесте формирање ЗСО, обавезе која је Бриселским споразумом договорена пре више од десет година.

image
VV inauguration
banner