Србија и Балкан

Вучић: Ако ме зовете у Брисел обавестите ме да су испоручили ЗСО

Бесмислени трикови Аљбина Куртија не пролазе ни код мене, нити било кога другог ко се озбиљно бави својим послом, каже председник Србије Александар Вучић
Вучић: Ако ме зовете у Брисел обавестите ме да су испоручили ЗСО© Танјуг/Зоран Жестић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас му је одавно јасно да Приштина нема намеру да оснује Заједницу српских општина (ЗСО).

Вучић је, коментаришући изјаву председника скупштине привремених приштинских институција Глаука Коњуфца који је рекао да је немогуће да ЗСО буде основана без Аљбина Куртија, поручио да га то уопште није изненадило.

"Само је рекао оно што сви они мисле. Да им верујемо после десет година лажи било би бесмислено. Честитам им на томе што су били искрени, ја знам да они никада нису планирали да формирају ЗСО", навео је Вучић.

Казао је да не верује у "пренемагање у којем они тобож прихватају планове којим би Србија требало да их пусти да уђу у Уједињене нације, а, онда ће они тобож да формирају ЗСО".

Вучић је нагласио да ћемо сада видети "шта ће да раде Американци, Европљани и сви остали" и да ако желе да разговарају ЗСО мора да буде основана.

Подсетио је да је оснивање ЗСО у потпуности у складу са четири раније потписаних споразума.

О поређењу Србије са Северном Корејом о чему је говорио амерички амбасадор Кристофер Хил каже: 

"Што се тиче Хила, ви не можете да очекујете промену политике Америке, али није рекао да ће Србија да буде Северна Кореја, извучено је мало из контекста. Да ли је то имало скривени смисао, али није баш речено како смо ми пренели. Није то никаква новост."

Председник Србије је рекао да је са лидером СПС-а Ивицом Дачићем говорио о заједничким циљевима у вези са напретком земље.

"Обавили смо пристојан разговор од сат и по, о нашим циљевима. Наше је да на пристојан начин водимо државу, јер је држава испред свих личних, партикуларних и партијских интереса, и договорили смо се да ће тако бити у наредних шест месеци", каже Вучић.

Коментарисао је и изјаву Жозепа Бореља који је најавио да ће позвати Вучића и Куртија у Брисел, како би, како је рекао "изгурали план".

"Видео сам изјаву, могу да гурају шта хоће, али морају да кажу шта је смисао тога, ја никада нисам избегао разговор ни о чему, и ни по којем питању. Пре тога, Заједница српских општина. Ако мислите да ме зовете у Брисел, да ме наговорите да кажем ЗСО истовремено са не знам чим, или после не знам чега, немојте да ме зовете. Зовете ме у туризам, а нисам заинтересован да идем у туризам, био сам у Бриселу 200 пута. Ако ме зовете, обавестите ме да су испоручили ЗСО, кад то испоруче долазим да разговарамо о свему другом", нагласио је председник Србије.

Напоменуо је да ће доћи и туристички ако хоће, како Србија не би била крива за нешто.

"Али, не очекујте од мене да прихватим промену приступа која је већ договорена" додао је Вучић.

Осврнуо се и на изјаве Аљбина Куртија, који је избројао да у Србији "постоји 11 председника општина који нису српске националности", а да "Србија њима не даје једнонационалне организације" и оценио да је то безобразлук.

"Он би хтео да поистовети правно политички и државно правни статус Републике Србије и онога што он назива 'Република Косово', али ми имамо разговоре баш зато што то није исто. Немаш ти шта да разговараш о централној Србији, ми имамо једну тему о којој разговарамо и то је једина тема на столу. Али, кад неко мисли да има право да буде бахат зато што има велике и моћне заштитнике, онда шта да радите. Ти бесмислени трикови не пролазе ни код мене, нити било кога другог ко се озбиљно бави својим послом", навео је Вучић.

Председник Србије изјавио је да је раније данас имао добар разговор са представницима Квинте, као и да су они њему рекли шта мисле о "Косову", а да је он њима рекао шта он мисли о Косову и Метохији.

Вучић је одговарајући на питање новинара у вези састанка са представницима Квинте казао да су дошли из ОЕБС-а из Беча и Американци, Немци, Французи, Италијани, Енглези, али и њихови представници из Србије.

"Био је добар разговор, они су мени рекли шта мисле о Косову, ја сам њима рекао шта мислим о Косову и Метохији и тако", навео је председник.

image
VV inauguration
banner