Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Нема праведног решења за КиМ без Русије и Кине, ЗСО као Мински споразуми

Француско-немачки план је покушај да Запад пронађе заобилазни пут да Србија призна тзв. Косово и да оно уђе у међународне институције, сматра амбасадор Русије у Београду
Боцан-Харченко: Нема праведног решења за КиМ без Русије и Кине, ЗСО као Мински споразуми© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Русија је доследно посвећена Резолуцији 1244 УН, не признаје "Косово" и остаје на принципу подршке Београду, поручио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и оценио да без Русије и Кине неће бити праведног решења за Косово и Метохију.

Боцан-Харченко је за "Вечерње новости" рекао да ће Русија као стална чланица СБ УН подржати само решење које одговара националним интересима Србије, било да је реч о нормализацији односа или смиривања тренутне кризе.

Амбасадор је одбацио као неистините наводе појединих медија да би због ситуације у Украјини, Русија могла да направи заокрет и призна тзв. Косово.

Говорећи о француско-немачком плану, Боцан-Харченко је навео да Русија није учесница разговора и да формира мишљење на основу извештаја у парламенту Србији и информација из медија.

"То је по мени покушај да Запад пронађе заобилазни пут да Србија призна тзв. Косово и да оно уђе у међународне институције, у УН пре свега", рекао је руски амбасадор и додао да не верује да тај план може да послужи ни као добра основа за даље разговоре.

Оценио је да су председник Србије Александар Вучић и Београд показали спремност да се разговара, иако је на столу лош папир.

Боцан-Харченко је одбио да директно одговори на питање да ли би се Русија у СБ УН противила пријему Косова и Метохије у УН, ако се хипотетички Србија не би противила том приступању.

Он је оценио да се тзв. Косово користи као директан притисак на председника Вучића, те да Запад користећи геополитичку ситуацију жели да на било који начин то питање реши.

"Нашим геостратешким интересима одговара што стабилнија ситуација свуда, на Балкану, а посебно у Србији, која је пријатељска земља и сарађујемо у разним областима", рекао је Боцан-Харченко.

Русија цени српску истрајност и јуначко понашање

Говорећи о притисцима на Србију да уведе санкције Москви, Боцан-Харченко је поручио да Русија веома високо цени истрајност и "јуначко понашање" председника Србије по том питању.

Он је поновио став да се Специјална војна операција у Украјини потпуно одвија у оквиру међународног права и Повеље УН и истакао да Русија и не верује у успех мировних преговора управо због лажи око Минског споразума и обећања о неширењу НАТО.

"Никаквих озбиљних понуда нисмо имали", рекао је он.

Зар Заједница српских општина (ЗСО) нема сличности са судбином Минских споразума, упитао је амбасадор. "Усаглашено, потписано, потврђено, прихваћено од свих, а 10 година нема ништа", рекао је Боцан-Харченко.

Према његовим речима, неки представници Запада покушавали годинама да ЗСО оде у заборав.

Он оцењује да изјаве представника САД око ЗСО имају вакуум у смислу садржаја, јер се у њима јасно не наводи да треба формирати делотворну институцију која има надлежности да обезбеди права Срба.

На питање да ли могуће доћи до праведног решења за Косово и Метохију без учешћа Русије и Кине, Боцан-Харченко је одговорио да сматра да није могуће.

"На крају крајева праведно решење могуће је уз подршку СБ УН укључујући подршку Русије и Кине, као сталних чланица", рекао је он.

Руски амбасадор у Београду је поручио и да су приче о регрутовању српских добровољаца и шпијуна од стране Русије део хибридног рата.

image