Србија и Балкан

Амерички шамар лажној држави: У честиткама Вучићу без захтева за међусобно признање

У писмима која су председник САД Џозеф Бајден и државни секретар Ентони Блинкен председнику Србије Александру Вучићу поводом дана државности у објављеном делу, доступном јавности, говори се о дијалогу са Приштином, али не и о међусобном признању
Амерички шамар лажној држави: У честиткама Вучићу без захтева за међусобно признањеwww.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/Xinhua

Сједињене Америчке Државе настављају да буду партнер у изградњи демократске државе и нормализацији односа Београда и Приштине, без обзира на то што у честитки за Дан државности Србије нису споменули међусобно признање, поручио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Одговарајући на питање медија зашто амерички председник Џо Бајден у писму упућеном председнику Србије Александру Вучићу није поменуо међусобно признање, што се догодило у два писма која је послао Београду 2021. и 2022. године, Курти је навео да је међусобно признање централна тема и да САД од тога не одступа од позиције "главног партнера" тзв. Косова.

"Нисам још прочитао то писмо и наравно нисам га написао, стога верујем да су Сједињене Америчке Државе и даље наши главни партнери, пријатељи и савезници у изградњи наше демократске државе, у економском развоју и нормализацији односе са Србијом, који треба да се фокусирају на међусобно признање. Наравно, у том споразуму ће бити и других питања осим међусобног признавања, али оно је у центру", поручио је Аљбин Курти.

У писмима која су председник САД Џозеф Бајден и државни секретар Ентони Блинкен председнику Србије Александру Вучићу поводом дана државности у објављеном делу, доступном јавности, говори се о дијалогу са Приштином, али не и о међусобном признању.

Не мора признање "Косова", али отклон од Русије мора

Иако нема говора о међусобном признању Србије и тзв. Косова, које се свакодневно истиче као дугорочни план од стране америчких званичника, говори се о "тешким компромисима" које ће обе стране морати да учине, али и "неопходности" да се Русији уведу санкције. 

Честитке су, како је оценила портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, непристојне и својеврстан притисак који САД чине. 

"У овом случају не ради се само о притисцима, чини ми се да су САД у односу према Србији изабрале мало другачији начин деловања – то није притисак, већ отворени покушај да се земља подведе под утицај САД, чак не ни под утицај ЕУ, јер се врло често крију управо иза евроатлантске будућности", навела је Захарова за радио Спутњик.

Бајден је у честитки истакао да САД и Србија "заједно морају да наставе да подржавају народ Украјине и позову Русију да одговара за њен неправедан и ничим изазван рат против Украјине". Блинкен је, такође, позивао Србију да подржи Украјину "против ничим изазваног, неоправданог и бруталног рата Русије".

Честитка државног секретара САД Ентонија Блинкена грађанима Србије поводом Дана државности, која је стигла после честитке председника Џозефа Бајдена председнику Србије Александру Вучићу истим поводом, показује посебан значај који званични Вашингтон данас указује држави Србији и српском народу, оценио је новинар и познавалац међународних прилика Драган Бисенић

Бисенић наводи да је "упадљиво" да су из Вашингтона Србији "упућене две честитке за Дан државности".

Додао је да је амерички председник посебно поздравио подршку Србије предлогу Европске уније о нормализацији, "који ће допринети стварању мирније и просперитетније будућности региона".

"Бајден је навео да је потребно да 'позовемо Русију на одговорност за њен неправедан и ничим изазван рат против Украјине'. Блинкенова порука представља прецизирање и додатну елаборацију два најважнија елемента поруке председника Бајдена: нормализацију односа с 'Косовом' и односа Србије и Русије. Честитка државног секретара Блинкена представља јасно охрабрење српском руководству, пошто се обраћа 'српским лидерима', да потпише немачко – француски предлог о 'Косову' и да уведе санкције Русији. Блинкенова подршка јасно истиче и посебно наглашава подстицаје, посебно за 'српски народ' уколико учини неопходне кораке, да се чини да је само због тога и дата, јер би такве утилитаристиче поруке у председниковој честитки биле помало неприкладне", оценио је Бисенић.

image