Србија и Балкан

Курти о ЗСО: Не сме се нарушити равнотежа увођењем "експерименталних формула"

На нама је да водимо рачуна да се овај баланс не наруши експерименталним формулама које где год да су испробане, нису донеле добре резултате, рекао је премијер привремених приштинских институција
Курти о ЗСО: Не сме се нарушити равнотежа увођењем "експерименталних формула"© Tanjug/DOPISNIŠTVO KOSOVA I METOHIJE (HO)

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас, на свечаној седници владе поводом 15. година од проглашења независности тзв. Косова, да нигде у Европи мањине не уживају права као на тој територији.

Курти је истакао, позивајући се на Заједницу српских општина, да се мора водити рачуна да се тај баланс не наруши "експерименталним формулама".

"Данас, на 15. годишњицу независности, место је да се похвалимо нечим што 'Косово' ради веома добро. Говоримо о правима која дајемо етничким мањинама. Нигде у Европи мањине не уживају права на свим нивоима као овде. На нама је да водимо рачуна да се овај баланс не наруши експерименталним формулама које где год да су испробане нису донеле добре резултате", рекао је Курти, преноси "Репортери".

Он је додао да је тзв. Косово и пример демократије у региону.

"Наша независност је постигнута ратом и жртвом и биће остварена радом који карактерише добре људе 'Косова' који раде за наше друштво и привреду. У овој прослави морамо запамтити да је наш главни задатак да када дође 20. годишњица, разлози да млади изаберу 'Косово' за бољу будућност и живот буду увећани и умножени", рекао је Курти.

Курти је, такође, захвалио грађанима рекавши да су они ти који заслужују највеће честитке.

"Пример демократије је 'Косово' у овом проблематичном региону само захваљујући вама. Ви сте ти који нисте дозволили и не дозвољавате да злоупотреба власти остане некажњена на 'Косову'. Ви сте ти који заслужујете најсрдачније честитке и захвале за годишњицу ове демократије", закључио је Курти.

Курти je додао да је 'Косово' "постало слободно" захваљујући међународним партнерима и савезницима и њиховој дугогодишњој подршци, преноси "Коха".

"У политички тешком времену када су не само политичари и дипломате већ и политички теоретичари веровали да је ера изградње државе у Европи завршена, на Балкану је створена права парламентарна република. Чин проглашења независности 'Косова' означава отварање неповратног поглавља у модерној историји 'Косова' ", рекао је Курти.

Курти је навео да је допринос проглашењу независности дала и Ослободилачка војска Косова.

Он је истакао да се не смеју заборавити хашки затвореници и вође ОВК, оптужене за ратне злочине и злочине против човечности, јер су, како је рекао, "обезбедили долазак независности".

"До стварања републике дошло је после 666 векова у којима су хиљаде политичких затвореника провели у затворима, као што је слобода произашла од генерација учитеља који су читаве генерације васпитавали у духу патриотизма. Наша република је настала из славног рата војника ОВК који су, својим праведним ратом успели да укључе међународне савезнике који су нам помогли да се ослободимо инвазије на Србију 1999. године", закључио је Курти.

image