Србија и Балкан

Вучић: Још једна земља повлачи признање "Косова", притисак на Приштину да формира ЗСО биће све већи

Морамо да истовремено сачувамо мир и своје националне интересе, поручио председник Србије из Минхена
Вучић: Још једна земља повлачи признање "Косова", притисак на Приштину да формира ЗСО биће све већи© Принтскрин: ТВ Пинк

Ми смо наставили свој посао и постигнут је договор о повлачењу признања независности "Косова" још једне земље, али то ће бити објављено 23-24. фебруара, рекао је председник Србије Александар Вучић обраћајући се са Минхенске безбедносне конференције.

"То би била 27. или 28. држава. За једну још нисмо сигурни", рекао је председник за ТВ Пинк.

Када је реч о дијалогу у Бриселу, Вучић је рекао да се мора испунити оно што је потписано, пре свега формирање Заједница српских општина, како би дијалог могао да се настави. 

На питање новинара да прокоментарише информацију која се данас појавила да ће можда ићи у Брисел 27. фебруара, Вучић је рекао да је он раније изјавио да не види, посебно пре минхенских састанака, смисао да иде у Брисел и да је раније било речи о датумима за његов одлазак у Брисел, 19. фебруар, 21. и 23. фебруар.

Сада преговарамо, како је рекао, да то буде 27. или 28. фебруара.

"Размишљао сам о доласку у Минхен, добро је да смо дошли, јер замислите да нисмо овде, замислите какве бисмо прилике отворили некима другима за изношење неистина о нашој земљи. Овако смо се показали као поуздан партнер, као неко ко је рационалан и разуман и разложан и као неко ко се поштује. Показали смо да на Србију може да се рачуна када се са њом разговара", рекао је Вучић.

Истакао је да људи у Србији треба да разумеју да он није Деда Мраз који треба људима да доноси лепе вести у кућу, већ да им омогући да имају најнижу стопу незапослености, али и да сачувају мир и националне интересе.

"Ја идем да говорим о Заједници српских општина. Не можете пре 10 година да потпишете нешто и онда да кажете Вучић хоће шољицу кафе али без шољице. Морате да испуните оно што сте потписали, а онда можемо да разговарамо даље", рекао је Вучић.

Када је реч о разговору са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном, Вучић је рекао да су Американци били једни од ретких који су, током барикада на северу КиМ, желели да разговарају са представницима косовских Срба.

"Америка неће променити своју позицију, то се никада неће десити. Али ми смо успели да мало поправимо наш положај и наишли смо на разумевање", рекао је Вучић и додао да очекује да ће притисак на албанске власти на КиМ да се формира ЗСО бити јачи него икада.

Председник је рекао да је са Блинкеном у Минхену разговарао о француско-немачком, односно европском предлогу за решавање косовског питања, као и о билатералним односима и другим питањима.

Нагласио је да је ЗСО важна, и то не само за људе на северу већ и на југу Косова и Метохије.

"Шта ћемо са људима са југа и како ће они да се организују, ако немају ЗСО. Како ће људи у Доњој Гуштерици, Клокоту", упитао је Вучић и истакао да је ЗСО страшно важна.

Морамо да истовремено сачувамо мир и своје националне интересе, каже Вучић.

"Очекујем да нам приходи у фебруару буду драстично већи од онога што смо очекивали", навео је председник.

Он је рекао и да је данас имао добре разговоре са српским партнерима. "Имали смо добре разговоре са нашим партнерима, главне теме су били наши економски односи", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је присуство на Минхенској безбедносној конференцији изузетно важно.

"Добро је да смо дошли овде, да смо могли да прецизно и рационално објаснимо нашу позицију, што је тешко", рекао је председник и додао да је наишао на разумевање САД, Француске, Немачке, Велике Британије и Грчке.

Вучић се раније данас састао са председником Француске Емануелом Макроном и немачких канцеларом Олафом Шолцом.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да представници западних земаља јасно знају које су црвене линије за Србију када је реч о дијалогу са Приштином. Он је додао да ми већ 11 година чекамо на имплементацију Бриселског споразума, што је довело до губитка поверења.

image