Србија и Балкан

Бошњачки члан руководства узалуд блокирао одлуку: Брадара је председник Федерације БиХ

У одсуству бошњачког члана руководства Федерације БиХ Рефика Ленда за председника тог ентитета у БиХ изабрана је Лидија Брадара из реда хрватског конститутивног народа
Бошњачки члан руководства узалуд блокирао одлуку: Брадара је председник Федерације БиХwww.globallookpress.com © Haris Memija/Xinhua

Два члана руководства Федерације БиХ Игор Стојановић испред српског народа и Лидија Брадара испред хрватског, састали су се данас у Сарајеву и договорили да Брадара буде председник овог ентитета, а Стојановић потпредседник. Трећи члан Рефик Лендо, ни данас се није појавио на састанку, као ни након претходних позива, а он би, према овом договору, такође, требало да буде бити потпредседник ФБиХ.

"Договорили смо да је Брадара председник, а Стојановић потпредседник ФБиХ. Проследили смо то Представничком дому Парламента ФБиХ на одлучивање. Лендо се није појавио", рекла је Брадара новинарима након данашњег састанка.

Она је додала да овај процес треба завршити у што скоријем року.

"Ми верујемо да ће Представнички дом што пре донети одлуку ко је председник, а ко су потпредседници", рекла је Брадара.

Игор Стојановић је рекао да су о њиховој одлуци обавештене све инстанце, укључују Централну изборну комисију, ОХР и оба дома Парламента ФБиХ.

"Чекаћемо даље упутства и сходно томе ћемо се понашати. План је да Брадара буде председник, а Нермин Никишћ премијер. И даље слиједимо тај план", навео је Стојановић.

Он је додао да жели да се Влада ФБиХ формира што пре.

"Није ми битно да ли сам ја председник или потпредседник већ да се откоче процеси које сада искључиво Лендо кочи", нагласио је Стојановић.

Он је навео да су обавили све оно што је у њиховој надлежности у овом процесу, а "ако Лендо блокира онда ће морати да се укључе и неке друге инстанце".

Брадара је додала и да су схватили да се Лендо не жели договорити и зато су искористили своје могућности.

Човић најавио овај развој догађаја

Раније у току дана председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио је да ће кандидати српског и хрватског народа данас изабрати председника Федерације БиХ, ако бошњачки кандидат из СДА настави блокаду.

"С обзиром да је представник бошњачког народа целу прошлу седмицу избегавао састанак, мислим да ће представник хрватског и српског народа данас завршити тај посао и усагласити се да је Лидија Брадара председник ФБиХ, те то упутити у даљу процедуру", рекао је Човић новинарима у Мостару.

Према његовим речима, биће видљиво да господин испред СДА жели блокирати процес, што је СДА радила последње четири године, а фактуру за то је желела да испостави ХДЗ-у.

Он је објаснио да Парламент ФБиХ након тога може потврдити предлог, те додао да неће одговарати на писмо кандидата СДА за потпредседника ФБиХ Рефика Ленда.

"Верујем да из ове седмице нећемо изаћи без тога да немамо председницу, а онда идемо у процес предлога мандатара и Владе ФБиХ. Нећемо пасти под утицај писама, ја на њега нећу ни одговорити" рекао је Човић, додајући да Високи представник Кристијан Шмит не би требало да предузима акције у случају председника ФБиХ.

image