Србија и Балкан

Шмит наметнуо измене Закона о Сребреници: Отворио пут ка ширењу пропаганде о наводном геноциду

Одлука високог представника предвиђа да се средства за укоп настрадалих, могу користити и за друге намене, "нарочито за промовисање истине о геноциду"
Шмит наметнуо измене Закона о Сребреници: Отворио пут ка ширењу пропаганде о наводном геноциду© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит наметуно је измену Закона о Меморијалном центру Сребреница-Поточари, којом ће бити могуће да се новац који је депонован за укоп настрадалих у Сребреници користити и за, како је навео, "промовисање истине о геноциду".

У званичном образложењу одлуке на сајту високог представника наводи се да је Меморијални центар Сребреница-Поточари кључни споменик за БиХ и напоре на промоцији истине и помирења, те да "сећање на жртве и разумевање размера и последица онога што се догодило у Сребреници у јулу 1995. године, посебно за млађе генерације, има централну улогу у овим напорима". 

"У том смислу, треба да размотримо начине да осигурамо трајно сећање на жртве те даље проширимо меморијализацију сребреничког геноцида и промоцију мира", рекао је Шмит.

У Одлуци којом се намећу измене Закона о Меморијалном центру Сребреница-Поточари наводи се да се средства, уз претходну сагласност релевантног донатора, могу користити и за друге намене, где се "нарочито убрајају активности за промовисање истине о геноциду". 

Шмит се у одлуци позива на овлашћења која су му дата чланом В Анекса 10 (Споразума о цивилној имплементацији Мировног уговора), Општег оквирног споразума за мир у БиХ, затим на Закључке Конференције за имплементацију мира одржане у Бону 9. и 10. децембра 1997. године.

"С обзиром да, након пажљивог просуђивања и узимајући у обзир велики број жртава које још увек нису достојанствено сахрањене, Управни одбор Меморијалног центра Сребреница-Поточари процењује да је мање од половине средстава расположивих из донација неопходно резервисати за потребе пројеката укопа и подизања нишана, а да су Меморијалном центру Сребреница-Поточари хитно потребна и додатна средства за друге намене, како би вршио свој мандат и испуњавао своје циљеве, укључујући између осталог изградњу и одржавање центра, активности сарадње са сличним центрима, фондацијама и удружењима широм света, као и активности у провођењу његове улоге у промовисању истине о геноциду", наводи Шмит у Одлуци.

Овом одлуком високог представника, Меморијалном центру Сребреница осигурано је како преносе поједини медији шест милиона КМ за пројекте реконструкције и конверзије инфраструктуре, развој нових музејских садржаја и начуно истраживачких делатности, што је још раније тражио Управни одбор Меморијалног центра.

Подсетимо, Шмит је последњи пут искористио право да наметне одлуку у систему Босне и Херцеговине тик након што су затворена бирачка места у земљи по одржаним општим изборима. На то је реаговао тадашњи српски члан у Председништву БиХ Милорад Додик који упозорава да је Кристијан Шмит нелегални виоски представник у БиХ, као и да је његову функцију потребно укинути.

image