Србија и Балкан

Председник Скупштине Републике Српске у Москви: Имамо избалансиран приступ ка Истоку и Западу

Председник НСРС Стевандић састао се са председницом Савета Федерације Русије Валентином Матвијенко и замеником председника Савета Федерације Константином Косачевим
Председник Скупштине Републике Српске у Москви: Имамо избалансиран приступ ка Истоку и Западу© Народна Скупштина Републике Српске

Делегација Народне скупштине Републике Српске, са председником др Ненадом Стевандићем на челу, разговарала је данас у Москви са замеником председника Савета Федерације Федералне скуштине Русије Константином Косачевим, а након тога разговор су водили председник Стевандић и председница Савета Федерације Федералне скуштине Руске Федерације Валентина Матвијенко.

Тема састанака били су односи Републике Српске, Босне и Херцеговине и Руске Федерације, те начини јачања билатералних и парламентарних односа.

Председник Стевандић је, након састанка, изјавио да је постигнут заједнички став да је потребно наставити залагање за постизање мира.

Он је додао да ће Република Српска наставити да чува своју неутралност, те да Руска Федерација никада није учинила ништа што би повредило Босну и Херцеговину. Нагласио је да је привредне активности потребно ставити у први план.

Председник Стевандић истиче да је саговорницима објаснио специфичну позицију Републике Српске.

"Сви сукоби морају водити ка миру и договору. Република Српска својим одлукама не може да командује у Босни и Херцеговини, али на бази консензуса може да сачува баланс и између Европске уније и других земаља чији односи са Русијом су тренутно погоршани", рекао је он.

Додао је да су односи Русије и Републике Српске старији од украјинског сукоба, те да ће Република Српска и даље остати неутрална у том сукобу, као и према свим размирица које се ње директно не тичу.

"Оно што је нама битно је да сачувамо мир и уставне капацитете Републике Српске, у чему имамо подршку Руске Федерације. Резолуције које нису усвојене захваљујући Руској Федерацији нису дошле из Босне и Херцеговине, већ из других земаља. Ми у Републици Српској имамо избалансиран приступ и према Истоку и Западу и надам се да ће политика Републике Српске добити своју верификацију и разумевање и на Истоку и Западу", рекао је Стевандић.

Он је додао и напоменуо да су ставови, који су изнесени данас у Русији, идентични оним које је причао и током своје посете Салцбургу.

image
VV inauguration
banner