Србија и Балкан

Немачки амбасадор у Црној Гори о наводном истраживању о изборима: Срамно

Немачки амбасадор демантовао је да је Немачка наручила истраживање о предстојећим председничким изборима у Црној Гори
Немачки амбасадор у Црној Гори о наводном истраживању о изборима: Срамноwww.globallookpress.com © Christian Spicker

Немачки амбасадор у Црној Гори Петер Фелтен негирао је да је та амбасада наручила истраживање о предстојећим председничким изборима у тој земљи који су заказани за 19. март.

"Амбасада није дала налог за спровођење било какве анкете. Ради се само о ширењу лажних вести и дезинформација", навео је Фелтен.

Подсетимо, портал "Глас јавности" објавио је резултате наводног истраживања јавног мњења уочи председничких избора према којима актуелни председник Црне Горе и лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић нема шансе за победу. 

Ђукановић је на претходним председничким изборима освојио 53,9 одсто гласова и победио у првом кругу гласања, па ови подаци истраживања показују стрмоглави пад подршке. Портал је дошао до фотографије резултата истраживања.

Према тим резултатима, Ђукановић има подршку 23 одсто, док бирачи највише подржавају једног од лидера Демократског фронта Андрију Мандића - 25 одсто.

Кандидаткиња Социјалдемократа Драгиња Вуксановић Станковић према резултатима има 7 одсто подршке, потпредседник Покрета Европа сад Јаков Милатовић 22 одсто, Горан Даниловић за кога пише да припада Демосу, уместо Уједињеној Црној Гори чији је председник има 4 одсто подршке, а лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић 11 одсто.

Подсетимо, још нису предате све кандидатуре за председничке изборе у Црној Гори, а рок истиче 26. фебруара. До сада је кандидатура потврђена једино Андрији Мандићу.

Потписе су предали Драгиња Вуксановић Станковић и Горан Даниловић, али је Државна изборна комисија Даниловићеву кандидатуру вратила на дораду јер нема довољан број потписа.

Државна изборна комисија одбила је кандидатуру лидера Покрета Европа сад Милојка Спајића јер је утврђено да има држављанство Србије, што је у супротности са неопходним условима за кандидата за председника Црне Горе, по којима кандидат мора да има само црногорско држављанство као и 10 година пребивалишта у Црној Гори у последњих 15 година.

Покрет Европа сад најавио је прикупљање потписа за новог кандидата, а како су саопштили већ имају прикупљених 5.000 потписа од потребних више од 8.000.

Очекује се да Демократска партија социјалиста данас донесе одлуку о свом кандидату, а општински одбори су већ донели одлуке да кандидат те странке буде досадашњи председник Мило Ђукановић који би се у том случају борио за трећи мандат на челу Црне Горе.

Демократска Црна Гора одлучила је да њен кандидат на председничким изборима буде лидер те странке Алекса Бечић.

image