Србија и Балкан

Поруке из ЕУ дан после разговора у Бриселу

Огласили су се посланица Европског парламента и известилац ЕУ за тзв. Косово, Виола фон Крамон и портпарол за спољну политику Европске уније Петер Стано
Поруке из ЕУ дан после разговора у Бриселуwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Дан после наставка преговора Београда и Приштине у Бриселу, званичници Европске уније поздравили су и подржали спремност да се пређе у следећу, имплементациону фазу споразума.

Посланица Европског парламента и известилац ЕУ за тзв. Косово, Виола фон Крамон, на Твитеру се осврнула на "Споразум о путу нормализације између Косова и Србије".

"Топло поздрављам прихватање предлога ЕУ - Споразума о путу нормализације између Косова и Србије. За постизање споразума потребна је храброст, политичка воља и вођство", написала је она.

Портпарол за спољну политику Европске уније Петер Стано изјавио је да циљ европског договора о којем су јуче разговарали председник Александар Вучић и премијер приштинских привремених институција Аљбин Курти није признавање, него нормализација односа између "Косова" и Србије.

На питање словеначког новинара да ли овај договор води међусобном признавању Србије и Косова, Стано каже да је одговор "не".

"Оно што је договорено на састанку је да нема потребе за даљим разговорима о садржају, о тексту предлога и да ћемо са странама радити на имплементацији. Наравно, ми као Европска унија ћемо им помоћи. ЕУ олакшава дијалог. Наставићемо да пружамо подршку. Они су тај предлог одобрили. Циљ договора није признавање него нормализација односа, а садржина нормализације треба да буде дефинисана између две стране и то они треба да ураде. Ми им не диктирамо шта да ураде, ми помажемо у духу европске зрелости и компромиса, али циљ и мандат Уније је да им помогне да стигну до финалног свеобухватног, правно обавезујућег договора о нормализацији односа", нагласио је Стано.

Вебер: Ако се не постигне договор о ЗСО, француско-немачки план пропада

Политички аналитичар из Берлина Бодо Вебер каже да јучерашњи договор у Бриселу показује да се ништа не може постићи без коначног договора, и да постоје јасне несугласице између Косова и Србије око ЗСО, преноси Газета експрес.

"Ако упоредите синоћне изјаве преговарача у Бриселу збуњује шта је јуче договорено или није договорено. Мислим да је једини начин да се схвати слоган "Ништа се не постиже док се не постигне договор о свему", рекао је Вебер.

Вебер каже да постоје јасне несугласице између Косова и Србије око ЗСО а не само око рокова њеног оснивања и није оптимиста да ће у марту доћи до договора.

"Јасно је да неспоразум између Приштине и Београда око ЗСО није решен, не само датума формирања. То значи да је јучерашњи договор само пребачен на преговоре о имплементационом анексу, да би се могао најавити некакав напредак. Нема информација по којима би се могло предвидети да би Вучић и Курти могли да се договоре око ЗСО на наредном састанку планираном за март у Северној Македонији", додао је Вебер.

Упитан да ли мисли да постоји ризик да француско-немачка иницијатива потпуно пропадне и да ли је оно што се јуче догодило била Куртијева тактика, Вебер каже да не зна коју тактику Курти користи, али јасно каже да ако нема договора око ЗСО, онда нема ни коначног договора.

"Искрено, не знам каква је преговарачка тактика премијера Аљбина Куртија. Али ако не буде договора о ЗСО, неће бити ни споразума о имплементационом анексу, па неће бити договора, без обзира на оно што је синоћ проглашено", нагласио је Вебер.

Такође је критиковао међународну заједницу, рекавши да никада нису јасно рекли да су против извршних овлашћења ЗСО, док ни Вучић није назначио да ли је спреман да одустане од захтева за ЗСО са извршним овлашћењима.

"И не ради се само о одустајању од позиције Аљбина Куртија о ЗСО. САД и ЕУ, након деценије избегавања става по питању овлашћења Заједнице, нису се позиционирале против тога а самим тим и против става Београда. Од председника Вучића до сада нисмо чули никакву реакцију на овакав развој догађаја, тако да остаје потпуно нејасно да ли је Вучић спреман да се повуче са ове суштинске позиције Београда", закључио је Вебер.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је у Бриселу договорено да се наставе разговори и нагласио да без обзира да ли је реч о примени Бриселског споразума или новог француско-немачког, увек мора да стоји имплементација Заједнице српских општина.

image
VV inauguration
banner