Србија и Балкан

Куртијеве оптужбе на Вучићев рачун наставак опструисања ЗСО

Приштина је сад притиснута да спроведе десетогодишњу обавезу, а ово је само нова стратегија да лопту пребаци у двориште Београда, сматра аналитичар Дејан Милетић
Куртијеве оптужбе на Вучићев рачун наставак опструисања ЗСО© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Изјаве премијера привремених институција Аљбина Куртија, после разговора у Бриселу, да је став председника Србије Александра Вучића да неће пристати на чланство тзв. Косова у УН "повреда једне од тачака европског предлога" – наставак су покушаја да се опструише формирање Заједнице српских општина, сматра Срђан Граовац из Центра за друштвену стабилност.

Куртијеве поруке да Вучић крши споразум који није ни прихватио логичан су след будући да управо он не жели да спроведе ЗСО.

"Покушаваће на сваки начин да кривицу пребаци на Београд и да себе заштити од дејства Запада и притисака на имплементацију договореног. С друге стране, има притисак својих политичких опонената, свестан да је обећао да неће спровести ЗСО. Прихватање Шолц–Макроновог плана јесте сигнал да ће она бити спроведена, док га албанска заједница подсећа да их је Курти преварио, јер је категорички тврдио да од ЗСО нема ништа", истакао је Граовац за "Новости".

Председник Центра за проучавање глобализације Дејан С. Милетић Куртијеве потезе коментарише као покушај дезавуисања позиције Србије и избегавања обавеза око ЗСО, док указивањем да "Вучић нешто крши", жели да себи обезбеди маневарски простор:

"Курти ово ради да би дезавуисао међународне представнике који инсистирају на имплементацији ЗСО. Његове изјаве су увек биле деструктивне по дијалог, док је искључиво посвећеност миру Србије очувала дијалог. Чињеница је да је Приштина сад притиснута да спроведе десетогодишњу обавезу, а ово је само нова стратегија да лопту пребаци у двориште Београда", изјавио је Милетић за "Новости".

Нова рунда разговора између Вучића и Куртија биће одржана у Северној Македонији 18. марта, што је потврдио изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

image