Србија и Балкан

"Коха": Европски план даје иста права СПЦ на "Косову" као у Србији

Влада и председништво такозваног Косова нису на истим позицијама у вези са чланом 7 који говори о Српској православној цркви
"Коха": Европски план даје иста права СПЦ на "Косову" као у Србији© FOTO TANJUG / RADE PRELIĆ/ nr

После бриселског разговора на тему француско-немачког плана за нормализације односа Београда и Приштине председништво "Косова" је констатовало да су прихваћени тешки предлози који се односе на српску мањину и правни статус СПЦ на тој територији, док приштинска влада поручује да је правни статус СПЦ према Закону о верским заједницама већ признат, пише "Коха".

Подсетимо, у 2. ставу 7. члана европског плана у вези са СПЦ користи се термин "формализација" – "стране ће формализовати статус Српске православне цркве на Косову и Метохији и пружити снажан ниво заштите српским местима верског и културног наслеђа, у складу са постојећим европским моделима" – а правници кажу да тај израз значи да се сматра да Српска црква делује на Косову исто као на територији Србије.

У влади тзв. Косова одбили су да коментаришу терминолошке разлике с председништвом, додајући да је правни статус Српске цркве већ решена ствар.

"Члан 7 предвиђа формализовање статуса Српске православне цркве, што смо већ урадили кроз признавање постојања Цркве у Закону о верским заједницама", рекао је портпарол владе Перпарим Криезиу за "Коху".

Закон на који се пак позива влада налази се у поступку разматрања у Скупштини. "Коха" подсећа да је реч о закону од виталног интереса, те да ја за његово усвајање потребна проста већина посланика из невећинских заједница.

Срби могу да блокирају косовски Закон о верским заједницама

Посланици зато сматрају да постоји реалан ризик да закон блокирају Срби, па је председница Комисије за људска права у парламенту "Косова" Дуда Баље позвала представнике Српске листе да сарађује с надлежним скупштинским одбором.

Према нацрту поменутог закона, Српској православној цркви, са још шест заједница, додељује се статус правног лица. Закон обавезује верске заједнице да сарађују с државним институцијама и у случајевима када постоји сумња на незаконито деловање.

"Све верске заједнице/цркве су дужне да сарађују са државним тужиоцем, судовима и другим надлежним органима који учествују у кривичним поступцима у вези са кривичним делима прања новца, врбовања за обављање незаконитих радњи, финансирања незаконитих делатности, злоупотребе јавних средстава или активности у вези са таквим радњама, посебно у питањима која се односе на истрагу кривичних дела или лоцирање починилаца, са било којим регистром, материјалом или информацијом под контролом организације", пише у 12. члану закона.

Српска црква ће деловати на "Косову" као и у Србији

Међутим, по мишљењу бившег председника Уставног суда Енвера Хасанија, реч "формализација" у члану 7 европског плана значи да Српска црква делује као на територији Србије.

"Ово је једноставно правни акт између 'Косова' и Србије, којим је прихваћено да Српска црква на Косову делује на исти начин као и у Републици Србији, без икаквих ограничења. Не верујем да се овај стандард налази било где у Европи! Очување српског верског и културног наслеђа, које се помиње у последњој реченици 7. члана споразума, припада европским стандардима и без проблема се може прихватити као формулација. Овај део није споран", рекао је Хасани.

Ахтисаријев документ, на основу којег је "Косово" прогласило независност, обухвата опсежну заштиту српске православне заједнице, имовине и историјских, културних и верских објеката.

image
VV inauguration
banner