Србија и Балкан

Вучевић: Србија не продаје оружје ни украјинској ни руској страни

Министар одбране Србије је демантовао наводе да је српско оружје на фронту у Украјини
Вучевић: Србија не продаје оружје ни украјинској ни руској страни© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је да Србија не продаје оружје ни украјинској ни руској страни.

"Ниједан комад оружја нисмо извезли тим двема земљама. Ми смо фер земља која се држи међународних обавеза", рекао је Вучевић за ТВ Пинк.

Вучевић је рекао да је пласирана "лажна прича" да је Србија продала оружје Украјини преко Турске.

Он је рекао да Србија продаје наоружање само земљама којима је то дозвољено, наводећи да је у уговоре уградила додатну клаузулу да нема реекспорта робе на друга места без њене изричите сагласности, али сагласност неће давати ако би се та роба кретала ка ратиштима.

"Ми производимо и продајемо као одбрамбена индустрије наоружање и војну опреме. Не производимо ципеле, кравате, женске торбе, ни бицикле, већ војну опрему. Причамо о ствари која је врло јасна, о нечему што може да лети, пуца. Ми нигде не продајемо странама у сукобу и једино којима продајемо су они који имају сертификат да су крајњи корисници", рекао је Вучевић и додао да је у наменској индустрији директно запослено 20.000 људи.

Он је додао да када се у бројеве укључе и кооперанти и они који су на посредан начин укључен у наменску индустрију дође се до 45.000 људи, од чега, како је рекао живе Крагујевац, Прибој, Чачак, Ваљево, Ужице, Куршумлија и друга места.

"Примењујући директиву председника као врховног команданта ми 20 посто произведених ствари у нашој наменској индустрији задржавамо за Војску Србије, јачамо нашу снагу. Тиме одвраћамо оне који би хтели да ураде оно што не желимо да видимо. Треба да чувамо и да будемо поносни на нашу наменску индустрију. А срамота да буде све оне који су по имену и презимену Срби а који тужакају своју државу и учествују у нападима на њу и наносе неистину који наносе штету", казао је Вучевић.

Према речима Вучевића, једни Србију пријављују Западу, а други истоку.

"Као да имате утакмицу ко ће вас брже пријавити у Вашингтон, Брисел или Москву. Као да имате надметање ко је бољи шпијун. Просто невероватно да неко ко је држављанин ове земље има потребе да је пријављује неким другим државама, не може се то здраворазумски објаснити осим да неко покушава да дође до ситне политичке користи, да ли је можда плаћен. Ту долазимо и до карактера те особе и његове психофизичке способности. Све је то у најмању руку непристојно и наноси се штета својој држави", напомиње Вучевић.

Он додаје да сада српске институције 10 дана морају да објашњавају да не извозе војну опрему ни руској ни украјинској страни, па је затражио да показан један папир који може да докаже да српско оружје може да се реекспортује.

"Ми смо одговорна и фер страна која се држи речи и међународних уговора, јер тако правите кредибилитет своје државе. Као што никада нисмо изнели ниједан документ који није за публикацију. А док друге стране пуштају и објављују да би зауставили и упропастили неки процес. Србија је показала да је фер играч", навео је Вучевић.

И председник Србије Александар Вучић изјавио је у недељу да Србија није послала ниједан комад оружја ни Украјини ни Русији.

"Данас имате безброј оних који ће да зову руске телефоне да пријављују да радимо нешто против њих, а и оних који ће да зову Запад, да кажу да радимо са Русијом. Они сада кажу 'Хало, Москва, наши шаљу оружје у Украјину'. Србија није послала ниједан комад оружја у Украјину", тврди Вучић.

Подсетимо, Србија је затражила званична објашњења од држава које су издале сертификат крајњег корисника и које морају да обезбеде његово поштовање.

Српска одбрамбена компанија "Крушик" је демантовала објаве о снабдевању Украјине муницијом. Компанија је истакла да се аргументи које неки медији наводе заснивају на коришћењу непотпуних и неповезаних информација.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова је позвала Србију да разјасни ситуацију са могућим трансфером наоружања Украјини, истакавши да пристигле информације изазивају дубоку забринутост Москве.

Србија купује дронове

Говорећи о опремању Војске Србије, он је навео да је током недавног међународног сајма у Абу Дабију са Уједињеним арапским емиратима закључена куповина више хиљада дронова-камиказа, чија ће прва количина стићи у Србију до краја године.

Он је рекао да је планиран "пакет од додатних 400 милиона евра", од тога 100 милиона евра у нову технологију за српску наменску индустрију и 300 у оружје за војску које ће та индустрија произвести.

Како је рекао, предвиђено је да бар 20 одсто од оног што наменска индустрија укупно произведе буде задржано у Војсци Србије чијим се јачањем одвраћају они који Србији не желе добро.

image
VV inauguration
banner