Србија и Балкан

Међународни притисак на опозицију у Приштини да подржи европски план

Из амбасаде Немачке поручили су опозицији да је управо влада у којој су они раније седели добила обавезе о формирању Заједнице српских општина а што није спровела
Међународни притисак на опозицију у Приштини да подржи европски план© Tanjug/AP Photo

Дипломате више западних земаља упозориле су албанске опозиционе странке у Приштини да не користе тему Заједнице српских општина за унутрашње политичке игре, већ да подрже француско-немачки план којим се регулише формирање ЗСО, подсећајући их да "најближи партнери снажно стоје иза овог предлога", преноси РТС.

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Приштини изразила је забринутост због ставова опозиције против европског предлога – косовске Демократска партија (ДПК) и Демократски савез (ДСК) сматрају да поменути план не иде у прилог Приштини, јер се не фокусира на међусобно признање већ на стварање ЗСО.

Портпарол амбасаде САД изјавио је за приштинске медије да су забринути због изјава лидера и званичника опозиционих партија који се противе предлогу ЕУ, те истакао да се такви ставови не поклапају са америчком подршком истом.

"Сједињене Државе су више пута јасно стављале до знања да подржавамо дијалог који води ЕУ. Посебно, у потпуности подржавамо предлог ЕУ за нормализацију односа између Косова и Србије. Наши заједнички напори да унапредимо овај предлог укључили су консултације са опозиционим странкама Косова", саопштила је америчка амбасада.

Такође, подсетили су да су и амерички председник Џозеф Бајден и државни секретар Ентони Блинкен подржали предлог ЕУ, као и то да Приштина крене напред ка регионалној стабилности и европским и евроатлантским интеграцијама.

Из амбасаде Немачке у Приштини поручили су опозицији да је бесмислено да разговарају о прошлости, то јест о било чему што је у вези са Заједницом српских општина, која је давно договорена.

"Постоји обавеза која је са претходних влада пренета на ову, односно са претходних влада коју је чинила данашња опозиција. Та влада, тада састављена од данашње опозиције, добила је обавезе које није спровела, а садашња влада мора да се суочи са тим наслеђем", изјавио је немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде.

Роде је још једном истакао да цела међународна заједница, а посебно најближи партнери Приштине, снажно стоје иза овог предлога.

"Зато желим да се надам да ће се опозиција понашати конструктивно и да ову суперполитичку тему неће користити за унутрашње политичке игре као што се то дешавало у прошлости. Сада се ради о обезбеђивању будућности, а овде свако има своју политичку одговорност, посебно опозиција", изјавио је Роде за "Радио Косово".

И у Паризу су забринути, па су позвали шефа ДСК Љумира Абдиџикуа – који је недавно споразум из Брисела оценио "опасним", а његово прихватање "историјском грешком" – не би ли разјаснили процес дијалога и интеграциони процес у евроатлантске структуре.

"Током наредних дана Абдиџику ће се састати са институционалним званичницима француске државе, како би разговарали о најновијим политичким дешавањима, дијалогу и путу интеграције Косова у евроатлантске структуре", наводи се у француском саопштењу.

image