Србија и Балкан

Нема промене става о "Косову": Пет земаља ЕУ подржава европски план, али не и независност

Међу земљама ЕУ које су подржале европски план о нормализацији односа Београда и Приштине налази се и пет чланица које не признају независност тзв. Косова
Нема промене става о "Косову": Пет земаља ЕУ подржава европски план, али не и независностwww.globallookpress.com © Vlad Karkov

Пет држава Европске уније које не признају независност такозваног Косова подржало је европски план и нормализацију односа, али се нису изјасниле да ли би постизањем споразума промениле став о непризнавању, преноси албански Зери.

Шпанска и кипарска влада поручиле су да неће променити став о признању тзв. Косова, али да подржавају дијалог Београда и Приштине.

Министарство спољних послова Словачке у одговору за РТК саопштило је да подржава дијалог, али није наговестило да ли ће та земља признати независност "Косова" ако споразум буде потписан.

МСП Словачке је, не одговарајући директно на питање РТК да ли ће се став Словачке променити након евентуалног потписивања споразума 18. марта, саопштило да од Београда и Приштине очекују примену свих досадашњих споразума и конструктиван приступ.

"Резултат последњег састанка је важан корак ка нормализацији односа Београда и Приштине. То би могло бити подстрек за даље преговоре који воде ка правно обавезујућем споразуму и потпуној нормализацији њихових односа. Од обе стране очекујемо примену свих досадашњих договора и конструктиван приступ у наредним рундама преговора", речено је из Министарства спољних послова Словачке.

Албанска посланица у Хрватском сабору Ермина Љекај-Прљаскај рекла је за РТК да цће Хрватска лобирати за Косово код европских земаља.

"Обећали смо лобирање хрватске владе у ових пет држава ЕУ, које још нису признале Косово. Због политике између Русије и Украјине, може се променити и став ових пет земаља које тренутно не признају Косово", рекла је Љекај-Прљаскај.

Професор међународних односа у Холандији Куштрим Истрефи каже да је проблем предвидети реакцију држава ЕУ које нису признале независност Косова.

"Важно је да Влада Косова обавести ове земље да су тачке један и четири француско-немачког предлога тачке које ћутке признају независност Косова. Овај споразум у својим члановима садржи веома снажне елементе прихватања држављанства у тишини. Мислим да је веома важно да се то јасно артикулише и да се убеде државе зашто треба да признају државу, а да ли се то може постицћи или не, то превазилази аргументацију овог споразума", каже Истрефи.

image
VV inauguration
banner