Србија и Балкан

Стевандић: Срби у Федерацији су угрожени, Српска им је једини гарант опстанка

Сарајевски Срби пре 27 година морали су да напусте своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Враца, Рајловац и Вогошћа
Стевандић: Срби у Федерацији су угрожени, Српска им је једини гарант опстанка© ATA Images

Република Српска гарант је опстанка српског народа. То су пре 27 година знали и Срби из сарајевских општина који су били приморани да напусте огњишта која су у рату одбранили, а која су Дејтонским споразумом припала Федерацији БиХ, поручује председник парламента РС Ненад Стевандић.

"Срби, где год постоји нека мањинска заједница у ФБиХ су угрожени, немају основна људска права, нису им обновљене куће нити враћена имовина. Једине сигурне опције су у Републици Српској", каже Стевандић.

Он је, поводом обележавања 27 година од егзодуса Срба из сарајевских општина поручио да је перцепција српског народа одавно да им само оно што они сматрају својом државом гарантује безбедност.

Према његовим речима, због тога се толико људи из Федерације БиХ доселило у Републику Српску, како би њихова деца одрастала у миру и била безбедна.

"Република Српска је наша обавеза и понос свих нас и гарант нашег опстанка, не само оних који живе у Српској, него и оних који би Српску могли изабрати као место сигурног живота", истиче је Стевандић.

Сарајевски Срби пре 27 година морали су да напусте своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Враца, Рајловац и Вогошћа.

image