Србија и Балкан

Мандић: Циљ помирење православаца у Црној Гори, "Отворени Балкан" прво питање ако победим

Највећа подела је између Срба и Црногораца и та линија поделе не иде између села, улица, градова него кроз породицу, један члан је национално Србин, а други Црногорац, рекао је кандидат за председника Црне Горе и лидер Демократског фронта Андрија Мандић
Мандић: Циљ помирење православаца у Црној Гори, "Отворени Балкан" прво питање ако победим© Milan Maricic/ATAImages

Један од кандидата за председника Црне Горе и лидер Демократског фронта Андрија Мандић рекао је да очекује да се нађе у другом кругу председничких избора који ће бити одржани 2. априла, али и да ће уколико се то не деси, подржати сваког од оних кандидата који долазе из реда парламентарне већине.

Мандић каже да кампању своди на поновно јединство грађана јер је једини исправни пут - пут помирења и заједништва и обећава да ће, уколико победи на изборима, улазак Црне Горе у Отворени Балкан бити једно од првих питања које ће наметнути Влади.

Лидер ДФ је, за "Јуроњуз Србија", рекао да је извесно време био одсутан из црногорског парламента, али да је то време искористио како би ослушкивао жеље народа.

"Људи су оптерећени са тим борбама које трају интензивно од 1997. године, јер је режим Мила Ђукановића делио земљу по свим шавовима. Тражили смо те путеве и моделе како да то превазиђемо. На жалост, ни владе Здравка Кривокапића, ни Дритана Абазовића нису пронашле формулу како да то ураде", каже Мандић.

Он је подсетио да се кандидовао на председничким изборима и пре 15 година када му је, објашњава, циљ био помирење народа.

"Тада сам имао пројекат одбране наше заједнице која је била угрожена у Црној Гори, одбране српског народа одакле ја и долазим. Данас, 15 година након тога, постоји виши циљ. Нема потербе да бранимо заједницу која се изборила, него та заједница сада има потребе да пронађе један суживот у корист свих нас", објаснио је он.

Највећа подела у Црној Гори подела међу православцима

Мандић наводи да је кроз кампању грађанима Црне Горе поручио да се обраћа свима, не само припадницима српске националности.

"Послао сам поруку да желим да мирим Црну Гору и да очекујем да за мене неће гласати само припадници мог народа. Просто сам се обратио свим Црногорцима. То је моја највећа намера. Највећа подела у Црној Гори је између православних бића. Највећа подела је између Срба и Црногораца и та линија поделе не иде између села, улица, градова него кроз породицу. Један члан је национално Србин, а други Црногорац", каже Мандић.

Мандић је рекао  да му је циљ да се нађе у другом кругу избора  где би главни противкандидат могао да му буде актуални председник Мило Ђукановић, али наводи да је спреман да да подршку сваком ко би се уместо њега ту нашао, а долази из парламентарне већине.

"Очекујем подршку у другом кругу за који верујем да је више него известан. Оно што је по мени најважнији показатељ је да хиљаде људи долази на промоције, пунимо спортске центре. Пре неко вече у Никшићу је било више од 5.000 људи на нашој промоцији. Наша аргументација је да имамо људе и да они прате ову политику. Уколико не будем у другом кругу, са великим задовољством ћу подржати сваког од оних кандидата који долазе из реда парламентарне већине", каже он.

Мандић је додао да је ово важан историјски моменат када Ђукановић треба да буде послат у политичку прошлост.

image