Србија и Балкан

Релативизација са Љиљаном Смајловић: Гост Александар Шапић

Нисам постао градоначелник Београда да бих статирао, него да бих покренуо неке ствари, поручује саговорник Љиљане Смајловић
Релативизација са Љиљаном Смајловић: Гост Александар Шапић© РТ Балкан

У осамнаестој епизоди емисије "Релативизација", Љиљана Смајловић је са градоначелником Београда и потпредседником Српске напредне странке Александром Шапићем разговарала о његовој изјави о Ромима због које је критикован, о томе на који начин га је спорт припремио за политику, шта мисли о ауторитетима, данашњој Европској унији и европском предлогу за нормализацију односа Београда и Приштине.

Повод за изјаву о условима у којима живе Роми је смрт детета од годину и по дана које је згазио камион у нехигијенском насиљу испод Панчевачког моста, рекао је Шапић на почетку емисије.

"Рекао сам нешто што сви знају, а прескачу ту тему", наводи он и додаје да у Београду постоји 165 нехигијенских насеља.

Шапић истиче да ти људи "живе на начин супротан свим цивилизацијским вредностима који, пре свега, њима наноси штету, а онда и њиховим комшијама".

"Уколико припадници тих ромских заједница који живе у нехигијенским насиљима не желе да им се помогне, тешко да било ко може да им помогне", сматра градоначелник Београд.

Он истиче да је Град спреман да помогне, али да и они сами морају да буду спремни да промене свој начин функционисања. Указује је да је припадницима ромске заједница понуђен посао у "Градској чистоћи" или "Зеленилу".

Шапић наводи да је инклузија Рома у систем велики проблем и да Град не може сам да га реши.

"Пуно пута су ми инпутиране изјаве које немају везе са истином. Волим свој народ и државу. Никад нисам показао мржњу ни према једној вери или нацији. Ја сам последњи који може некога да мрзи, али исто тако не нико не може да му одузме да се борим за своје", поручује градоначелник.

Он истиче да не жели да се извини, те да стоји иза својих речи.

"Градоначелник сам свих Београђана и бранићу интерес Београђана докле год сам ту где сам", додаје Шапић.

Истиче да није дошао на ту функцију да би статирао, већ да би покренуо неке ствари.

"Ја не знам да ли ћу успети у мом послу, али сам сигуран да нећу урадити ни једну ствар у коју не верујем. Неће ме нико убедити да променим мишљење због тога што то није добро за моју политичку каријеру. На крају крајева, доћи ће неко други на ово место. Знате како се каже, ипак на крају сваки народ добије власт какву заслужује", каже градоначелник Београда.

Мост за ратну ситуацију, а не за живот у миру

Говорећи о идеји да се Стари савски мост замени новим и већим мостом, Шапић је навео да је овај постојећи неуслован и подсетио да су га Немци направили током Другог светског рата како би могли да преносе своје тешко наоружање.

"То није мост за живот у миру, већ је реч о мосту за ратну ситуацију", поручује он.

Градоначелник додаје да ће део старог моста бити инкорпориран у нови мост, те да очекује да ће читав пројекат који се односи и на пробијање тунела поред Економског факултета бити завршен за три, четири године.

О сарадњи са Српском напредном странком

Шапић каже да "није пао са неба, нити га је било ко нашао испод камена", алудирајући на вишегодишње бављење политиком.

Ипак, признаје, да није било Српске напредне странке, вероватно не би успео да постане градоначелник Београда.

"Ја себи нисам успео да обезбедим ово место градоначелника. Захваљујући СНС сам добио ту прилику. Ја сам њима на томе захвалан, али то не значи да сам дошао ту да радим нешто у шта не верујем да је исправно. Нама су се политике поклопиле", наводи Шапић.

Истиче да свакако не би пристао да буде део коалиције "Заједно" или покрета Не давимо Београд који кажу да се у Сребреници догодио геноцид или да треба признати независно "Косово".

"Ја нисам променио ниједан глобално политички став", поручује градоначелник.

"Србија припада европској цивилизацији"

Шапић истиче да Европа више није иста као почетком двехиљадитих година, те да се променио и њен однос према Београду.

"Нико не може да замери српском народу и да му каже да није био спреман и да заиста није желео да буде део ЕУ јер ми припадамо европској цивилизацији. Ми не можемо да припадамо азијској или некој другој цивилизацији. Нико нас неће померити одатле", поручује градоначелник.

Наводи да смо ту где јесмо и да се не можемо изместити са ових простора. 

"Треба да покушамо да добијемо ту нашу утакмицу у којој ћемо искористити све добре ствари које носи простор на којем се налазимо", каже Шапић.

"Ако сам нешто научио у спорту, то је да играм са картама које су на столу", додаје он.

О европском предлогу за КиМ и санкцијама Русији

"Уколико неко жели нешто да вам отме, онда нека вам отме, али немој да тражи од вас да због тога будете срећни и да то третирате као срећну сагласност да вам нешто буде отето", поручује градоначелник, коментаришући европски предлог за нормализацију односа Београда и Приштине. 

Указује да су се мапе света и геополитика мењале од кад је света и века.

"Територије су се губиле и освајале, али није фер да тражите од било кога да се добровољно одрекне било чега што му припада или што му је у једном моменту припало", наводи Шапић и додаје да највећи део становништва то тако доживљава.

Истиче да никада не би могао да учествује у добровољном одрицању нечега, осим у случају да постоји јасна претња.

"Кад вам је пиштољ уперен у главу, тада бирате да ли вам је важнији ваш живот и живот ваше деце, али то онда мора да нам се каже и нема љутње".

Истовремено, поручује да нико не сме да тражи од Србије да покида историјске и братске везе са Русијом

"То нико нема право да нам тражи", каже Шапић.

Наводи да је ситуација тешка и да разуме председника Србије Александра Вучића.

"Некада је потребно показати мало више свести, да постоје ствари које су изнад нечега јер када покажете да сте у стању да заједнички браните општи интерес, тако се можете одбранити", истиче градоначелник.

"Верујем да смо ми као народ у стању да живимо један нормалан живот, да са свима комуницирамо и сарађујемо, да поштујемо друге. Али исто тако, тражимо да други поштују нас", закључује Шапић.

image