Србија и Балкан

Вечерас историјски ТВ дуел Мандића и Ђукановића, на РТЦГ без јавне дебате

У термину који је био предвиђен за дебату председничких кандидата, РТЦГ вечерас ће приказати филм "Све у своје време", а инсерти из дуела Мандића и Ђукановића већ се приказују
Вечерас историјски ТВ дуел Мандића и Ђукановића, на РТЦГ без јавне дебате© Antonio Ahel/ATAImages

Радио телевизија Црне Горе саопштила је данас подподне да гледаоци ове телевизије "неће бити у прилици да чују поруке у завршној дебати председничких кандидата, која је била планирана за вечерас у 20 сати. 

Како је објашњено из РТЦГ, пре два дана учешће у дебати потврдили су Јаков Милатовић, кандидат Европе сад, Горан Даниловић из Уједињене, Алекса Бечић, кандидат Деморката,  независни канидат Јован Радуловић као и кандидаткиња СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић. 

"Иако је рок за учешће померан два пута, кандидати ДФ-а и ДПС-а Андрија Мандић и Мило Ђукановић нису потврдили учешће. Након што су Горан Даниловић и Алекса Бечић јуче јавно саопштили да, у случају да се у дебати не појаве Ђукановић и Мандић, неће ни они учествовати, то су накнадно одлучили и други кандидати. У заказаном термину за снимање емисије, данас у 12 сати, нико од кандидата није се појавио, те је дебата отказана", саопштено је из РТЦГ.

У термину који је био предвиђен за дебату председничких кандидата, РТЦГ вечерас ће приказати филм "Све у своје време" који је својевремено добио седам Оскара. 

Телевизијски дуел кандидата ДФ-а и ДПС-а, Андрије Мандића и Мила Ђукановића већ је снимљен, у среду увече, у хотелу "Хилтон" у центру Подгорице и биће приказан вечерас у 20 сати, истовремено на две телевизије, ТВ "Прва" и ТВ "Е".

Према подацима које је пренео портал ПРЕСС, дуел су водили новинарка ТВ "Е" Милица Павићевић и главни и одговорни уредник ТВ "Прва" Дражен Живковић. 

Уредник ТВ "Прва" већ је на налогу на својој друштвеној мрежи поделио слику из хотела "Хилтон" на којој су Ђукановић и Мандић као и водитељи ТВ дуела. 

Подгорички портал ЦдМ издвојио је шест кратких клипова из дуела на којима говори углавном Ђукановић, док му Мандић на некима реплицира. Клипови се односе на тему партијског запошљавања тзв. државном удару и криминалним клановима.

На једном од клипова Ђукановић каже да је од 1844. године, у стратешким документима Србије, Црна Гора природно право Србије. На то му Мандић одговора да је Србија једина земља Европе која није увела санкције Русији.

"И нешто ми баш не делује да је њен председник као неко ко слуша наредбе са стране, за разлику од онога што видимо у Црној Гори", каже Мандић. Осим из Русије, реплицирао је Ђукановић. Мандић је на то казао: "Не осим из Русије. Из Русије понајмање".

Говорећи о актуелном тренутку у Црној Гори Ђукановић тврди да није желео да савија кичму ни пред ким јер, како је рекао, "сматрам да то није моја кичма већ кичма Црне Горе док сам ја на челу Црне Горе".

"Мислим да је задња ура да завршавамо овај циркус државне политике Црне Горе без владе. Мислим да је време за изборе, да се сви лепо одмеримо на тим изборима, да сви дођемо до те мере наше легитимности у црногорској изборних јавности и након тога Црна Гора добија одговорну владу, која неће савијати кичму ни пред ким”, навео је Ђукановић.

Мандић је у дуелу констатовао да човек није могао да остане на месту портира или кафе куварице ако није, како је казао Ђукановићу, подржавао "вашу политику".

Говорећи о борби против криминала, Ђукановић је рекао да је у једном тренутку погледао досијее кланова у Црној Гори. "Достављен ми је да га погледам да бих знао на које су лажне путне исправе ослоњени ти људи. Занимљиво, и један и други клан, у деведесет одсто случајева су имали лажне исправе државе Србије”, казао је Ђукановић. Не наводи се, међутим, шта је Мандић рекао на тему криминала. На тему тзв. "државног удара" на изборни дан 2016. године, Ђукановић је рекао да је за уверење да је за једну од последица то требало да има његову ликвидацију. "Одлучио сам да седнем и разговарам са Вама", казао је Ђукановић.

Мандић му је на то одговорио:"Тако је, то је била ваша воља. Тако је било време, тако вам га је `шорак донео` што би рекао наш народ".

Према информацијама из Подгорице, у петак увече на ТВ Вијести биће одржана јавна дебата у којој ће учествовати сви председнички кандидати осим Мила Ђукановића и Јована Јоџира Радуловића. 

image