Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Српски фактор на изборима у ЦГ; Су чим ће Јаков пред Мила 2. априла?

Готово сви се слажу у једном, да без гласова Срба неће бити победе Јакова Милатовића над Милом Ђукановићем у другом кругу председничких избора у Црној Гори
РТ Балкан анализа: Српски фактор на изборима у ЦГ; Су чим ће Јаков пред Мила 2. априла?© Зоран Шапоњић

Од синоћ, од како се расплела политичка и изборна ситуација, макар за први круг, главно питање у Црној Гори јесте са чим ће, или, како би овде рекли, "сучим ће" Јаков Милатовић 2. априла, у другом изборном кругу пред Мила и против Мила"? Милови гласачи, мање више се знају, он је за пет година са 53, спао на 35 посто подршке грађана, али то је и даље повеликих 120.000 гласова.

"Са чим ће Јаков пред Мила? Судећи по до сада виђеном – младошћу, чињеницом да је релативно нов на политичкој сцени која је вапила за новим лицима, да покушава да себе прикаже као симбол промена које су се десиле 30. августа 2020. године, јаком медијском подршком и oном организованом подршком на друштвеним мрежама, али и неискуством које манифестују и он и његове партијске колеге у сваком јавном наступу", каже саговорница РТ Балкан Снежана Јоница, бивша посланица у Скупштини Црне Горе.

"Ови избори донели су један велики закључак, људи све више и више гласају новчаником и стомаком. И друго, људи гласају за нова лица, изгледа да им је доста ових која гледају тридесет или двадесет година, без обзира на заслуге", каже данас у центру Подгорице старији Црногорац, коментаришући резултате јучерашњих избора.

Његов комшија је разочаран поразом Мандића.

"Кључну грешку је направио што није био још оштрији према Милу. Него – "пале су тешке речи, било је тешких речи међу нама", само што му није рекао "опрости, свега ти, за све што је било међу нама", каже наш саговорник.

Људи у Подгорици данас коментаришу да ће Милатовић против Ђукановића морати да окупи широк фронт подршке, да не сме ни на трен бити опуштен, јер, "са Милом се никад не зна шта може да учини".

Велика подршка од осталих кандидата

Из редова парламентарне већине у Скупштини Црне Горе од синоћ, када је постало јасно да ће Јаков Милатовић у други круг избора за председника Црне Горе, листом стиже подршка једном од лидера Покрета "Европа сад", уз подршку и чврста обећања да ће га подржати у другом кругу.

Лидер Грађанског покрета УРА и премијер Црне Горе Дритан Абазовић још синоћ је изјавио да ће његова партија подржати Милатовића "коме иде искрена и недвосмислена подршка за глатку победу у другом кругу".

Председнички кандидат, један од лидера ДФ-а Андрија Мандић, у првој изјави после изборних резултата и сазнања да није прошао у други круг, изјавио је да "победе нашег колеге Милатовића у другом кругу нема без подршке ДФ-а".

"Дајем вечерас у име ДФ-а пуну подршку Милатовићу и позивам све грађане Црне Горе да га подрже. Наши гласачи, сви до последњег, да изађу и до последњег и гласају за Милатовића без обзира хоће ли они поштовати нашу подршку", рекао је Мандић.

Раније је Милан Кнежевић, лидер Демократске народне партије и један од вођа ДФ-а поновио више пута изречени став ове коалиције да ће у другом кругу избора подржати Милатовића или Бечића, ако неко од њих двојице прође, и то до "последњег атома снаге".

И Алекса Бечић, лидер Демократа обећао је подршку Милатовићу прецизирајући да ће о томе одлучити страначки органи.

"Немајте дилеме да ће сваки наш потез бити усмерен ка томе да се гласа против Мила Ђукановића и да та политика прошлости доживи коначан пораз", рекао је Бечић.

Из Демократа су, иначе, одмах по расписивању председничких избора, више пута јавно нудили "Покрету Европа сад" да на изборе иду са једним кандидатом, али из "Европе сад", на те понуде није позитивно одговорено.

Са друге стране, очекивана главна савезница Мила Ђукановића у другом кругу, председнички кандидат Драгиња Вуксановић Станковић из СДП-а још синоћ је, кад је сазнала изборни резултат поднела оставку на све партијске функције.

Ђукановић верује у сопствену супериорност

Мимо тога, Ђукановић је синоћ у првом обраћању јавности Црне Горе рекао да је "остварио значајну предност". Раније током дана Ђукановић је новинарима у Подгорици рекао да га не занима ко ће му бити противкандидат у другом кругу и да верује у своју "супериорност". Синоћ је Ђукановић говорећи о изборима рекао да су он и ДПС остварили оно што су желели, наводећи да је освојио 36 одсто, односно нешто више од 120.000 гласова. По њему, то је озбиљна предност у односу на другопласираног, али је посебно истакао и да постоји "значајан резервоар гласова за други круг".

Сам Милатовић у првом говору после изборних резултата, када је постало јасно да иде у други круг, и то без икакве дилеме, рекао је да је "ово победа свих оних који су бакљу слободе носили 30 година, оних који су били дискриминисани чија су деца ишла трбухом за крухом, који су били сиромашни".

"Ово је победа једнакије и праведније Црне Горе", рекао је он.

Владимир Павићевић, политиколог, каже за РТ Балкан да је резултат Јакова Милатовића у првом кругу изванредан и да је важно што већ данас "имамо поруке лидера победничког савеза из 2020. да ће га недвосмислено подржати у другом кругу".

"Јакова су већ подржали и Андрија Мандић и Владимир Јоковић и Дритан Абазовић, и све то значи само једно – да се 2. априла иде на пуно развлашћивање Ђукановића. Милатовић је фаворит у другом кругу и он ће бити нови председник Црне Горе", каже Павићевић.

Према Павићевићу, и говор Јакова Милатовића у изборној ноћи, и поруке Андрија Мандића делују више него охрабрујуће за оне у Црној Гори који годинама чекају пораз и одлазак за политичке сцене Мила Ђукановића.

"Јаков ће за две седмице моћи да рачуна на подршку гласача свих победничких савеза из 2020. године па и шире од тога. Све то је у контексту стабилизације политичких прилика у Црној Гори", каже наш саговорник.

Што се тиче неког новог резервоара гласова, о коме говори Ђукановић, Павићевић је ту поприлично скептичан.

"Када је реч о Миловим гласачима, очигледно је да је он од 2018. године изгубио трећину свог свог бирачког тела. Тај број немогуће је надокнадити било каквим нови резервоарима подршке. Максимум на који Мило може да рачуна 2. априла је 45 – 46 посто, што Милатовића чини сигурни победником председничких избора", каже Павићевић.

Иначе, Јаков Милатовић освојио је у Подгорици готово 7.300 гласова више од Мила Ђукановића. Према подацима ИК Подгорице, за Милатовића је у главном граду Црне Горе гласало 37.743 бирача, за Ђукановића 30.447, а за Андрију Мандића 16.117 бирача. Андрија Мандић освојио је највише гласова у Будви где су за њега гласала 4.82 бирача, Ђукановић је у овом граду добио 3.176 а Јаков Милатовић 2.785 гласова.

Порука грађана јасна

"Најупечатљивија порука које су грађани на јучерашњим председничким изборима послали је – ми смо незадовољни. Због тога су једни остали код куће, због чега је излазност била значајно мања него на парламентарним изборима, а други су каналисали незадовољство према дугогодишњим политичким лидерима гласајући нову политичку снагу – односно њеног представника. Милатовићеве бројке као и резултати по градовима говоре да је добио део ДПС-ових гласача, као и део гласова Мандића и Бечића. На тај начин је остварио упечатљивих 10 одсто разлике у односу на Мандића", анализира изборне резултате Снежана Јоница.

По њеном мишљењу, незадовољни гласачи већине од 30.августа 2020. године су гласали за Милатовића или су остали код куће, јер су имали потребу да казне лидере партија ове већине за сталну неслогу и међусобне сукобе.

Мандићу и Бечићу, сматра она, подршка СНП-а и УРЕ није нимало помогла, а могуће је да им је направила штету.

"Показало се да партијска инфраструктура више нема онај значај који је некад имала, јер медији и друштвене мреже значајно утичу на ставове бирача- истина краткорочно, па једнако брзо могу да однесу оно што су донели. Сада се већ као тренд показује – да нови политички субјекти приликом свог првог самосталног појављивања добијају значајан број гласова без партијске инфраструктуре, али им се то дугорочно врати као бумеранг, па та снага врло брзо спласне. Такво искуство имали смо са појављивањем Покрета за промене 2006.године, као и Позитивне Црне Горе 2012.године и њиховим слабљењем", каже Јоница.

Мандић искусно у изборној ноћи

На констатацију да је Мандић обећао чврсту подршку Милатовићу у другом кругу, и питање да ли то значи искрену подршку у пуном капацитету, Јоница каже да је "Мандић свој део посла политички искусно обавио у изборној ноћи.

„Позвао је бираче ДФ-а да гласају Милатовића, нагласио да су ти гласови неопходни Милатовићу за победу над Ђукановићем и додао опаску којом даје до знања да се Милатовић није фер однео према ДФ-у али ће га они упркос томе подржати - очекујући да им се то врати на парламентарним изборима. Све што се буде дешавало након ове изјаве, на овај начин је спаковано као одговорност Милатовића, чиме је доведен у позицију макар на јавној сцени – ако не добије гласове ДФ-а за то је сам крив. Шта ће се дешавати незванично, на партијским састанцима и терену, остаје да видимо. По друштвеним мрежама су се већ синоћ могли видети коменатара неких "спонтанијих" активиста ДФ-а да ће "имати преча посла 2. априла". У овом тренутку се у такозваној теренској кампањи Милатовићу може обити о главу то што жив није хтео да каже да ли би подржао Мандића у другом кругу, јер управо то може бити алиби за поменуте реакције", каже Јоница.

Она сматра да без подршке оних који су гласали Мандића – Милатовић тешко може да победи Ђукановића, јер бројке неће остати исте као јуче, када је збир Милатовићевих и Бечићевих био већи од броја Ђукановићевих процената.

"Ђукановић ће, како је сам најавио, радити на повећању броја својих гласова, тако да ће и Милатовићу бити потребно да пажљиво анимира и бираче ДФ-а и Демократа, јер не може рачунати ни на безрезервну подршку свих који су гласали Бечића, зато што је и на тој релацији било трзавица", вели Јоница.

Симбол свих оних који су се 30 година борили против Мила

Милатовићеву поруку "да је ово победа оних који су 30 година носили барјак слободе оцењује као његов покушај да  се представи као неко ко симболизује све оне који су се 30 година борили против ДПС односно Ђукановића.

"Уз дужно поштовање ентузијазму Милатовића, морам признати да ми је тај део његове изјаве био баш иритантан – и не само мени него баш великом броју оних који су током задње две деценије борили против ДПС-а. Нити Милатовић може бити симбол тих година – јер га у видљивом облику није било у тој борби, како у политичком тако у грађанском активизму до 2020.године, а још мање то може бити један број људи који су били око њега док је то изговарао, имајући у виду да је у његовом окружењу, као и на снимцима и фотографијама из локалних штабова Европе сад јако много оних који су донедавно били у ДПС-у", мисли Јоница.

Додаје да је то и највећи ризик Милатовића - како у другом кругу, тако и у даљем политичком деловању, јер базирање организације партије и њене снаге на бившим кадровима ДПС није нешто на шта се благонаклоно гледа међу људима који су све ове године били опозиција и плаћали жестоку цену због тога.

"С друге стране јасно је да је управо тај прилив бивших гласача ДПС-а донео овакав однос снага и са ДПС-ом и са Мандићем и са Бечићем", каже Јоница.

Где је резервоар гласова?

На питање где био могао бити резервоар гласова о коме је синоћ говорио Ђукановић, Јоница каже да "проценат излазности у градовима у којима већину чине представници мањинских народа говори о томе да је део представника мањинских народа чекао да се избистри вода у првом кругу".

"Дијаспора је такође одлучила да сачека други круг. Сматрам да је то главни ресурс на који рачуна Ђукановић. Осим тога, партијска инфраструктура ДПС-а анализираће бирачки списак са јучерашњих избора и лоцирати бираче који су апстинирали у првом кругу, а који су некад били њихови бирачи како би их анимирали да изађу у другом кругу. Остаје да се види шта ће бити са гласачима Драгиње Вуксановић- Станковић која је  поднела оставку, имајући у виду синоћ прилично резервисан став председника СДП-а Рашка Kоњевића везано за други круг избора", закључује Јоница.

Без српских гласова нема победе Милатовића у другом кругу

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће Срби представљати одлучујући фактор од којег ће зависити резултати у другом кругу председничких избора у Црној Гори.

"Сигурно је да ће Срби практично одлучивати у другом кругу ко ће бити нови председник Црне Горе. Желим да већ сада у име Републике Србије честитам Андрији Мандићу на овом резултату који је остварен у веома специфичним условима...ово је веома значајно јер се тиме показала снага тих организација за које се може рећи да заступају права и интересе српског народа", рекао је Дачић.

Додао је да Вучић једва чека избор новог председника Црне Горе, како би Србија и Црна Гора могле да граде братске и пријатељске односе, као две земље које никада нису ратовале и које треба да траже заједничке интересе.

Истог мишљења је и аналитичар и научни саветник Института за новију историју Србије Александар Раковић, који је рекао за РТ Балкан да то што је Мандић подржао Милатовића исте вечери јасан показатељ да ће гласови Срба биче кључни.

"Без ДФ-а нема победе на изборима и нема већине на следећим изборима. Срби ће бити кључан фактор у рушењу ДПС-а. "Европа сад" је потекла из миљеа ДФ-а, то су младићи који су дошли на власт на крилима победе Демократског фронта 2020. године. ДФ је практично изнедрио овај покрет. ДФ и ЕС су у коалицији на локалу, тако ће бити и на републичком нивоу, њихове трзавице никада нису биле велике и очекујем да ће се сарадња између њих наставити. Све ће бити како треба, и Мило више неће бити у прилици да угрози Србе у Црној Гори, закључио је Александар Раковић. 

image